19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura

„Marcišor“ – praznik oživljavanja prirode

Rumuni prvog marta obeležavaju „Marcišor“, praznik koji simbolizuje oživljavanje prirode. Na ovaj dan devojkama se poklanja broš sačinjen od dveju isprepletenih niti – jedne crvene, druge bele boje, koje simbolizuju ljubav i čednost. Ovaj mali dar se nosi tokom marta u iščekivanju proleća.

Za Rumune prvi mart označava početak proleća i buđenje prirode. Marcišoru je običaj koji neguje rumunski narod, a predstavlja mali asesoar koji se prvog marta poklanja osobama ženskog pola.Marcišor, tačnije upletene niti od crvenog i belog konca, kače se na kapije, prozore, ne bi li oterale zle sile i podstakle buđenje prirode. Ovaj dan je obeležen u osnovnoj školi “Prvi maj” u Vladimirovcu, ali u drugačijoj formi.

Manifestaciju je posetila i predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić, koja je istakla da manifestacija u Vladimirovcu prikazuje na najbolji mogući način očuvanje tradicije i običaja rumunske nacionalne manjine.

Nošenje ovog simbola proleća, od prvog marta, pa dok drveće ne procveta, trebalo je  da osigura dobru sreću i lepo vreme. Kad se prvi cvetovi pojave, obroš se skida i kači na grane drveća. Danas crveno-bele trake Rumuni daruju ženama u porodici, ali i prijateljima i kolegama kako bi simbolično iskazali poštovanje i prijateljstvo.

Related posts

U Južnom Banatu 64 novoobolelih

Mirjana Popović

Avgust na gradskom bazenu

Katarina Popović

Vakcinacija i u TC “BIG”

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija