20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura

„Marcišor“ – praznik oživljavanja prirode

Rumuni prvog marta obeležavaju „Marcišor“, praznik koji simbolizuje oživljavanje prirode. Na ovaj dan devojkama se poklanja broš sačinjen od dveju isprepletenih niti – jedne crvene, druge bele boje, koje simbolizuju ljubav i čednost. Ovaj mali dar se nosi tokom marta u iščekivanju proleća.

Za Rumune prvi mart označava početak proleća i buđenje prirode. Marcišoru je običaj koji neguje rumunski narod, a predstavlja mali asesoar koji se prvog marta poklanja osobama ženskog pola.Marcišor, tačnije upletene niti od crvenog i belog konca, kače se na kapije, prozore, ne bi li oterale zle sile i podstakle buđenje prirode. Ovaj dan je obeležen u osnovnoj školi “Prvi maj” u Vladimirovcu, ali u drugačijoj formi.

Manifestaciju je posetila i predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić, koja je istakla da manifestacija u Vladimirovcu prikazuje na najbolji mogući način očuvanje tradicije i običaja rumunske nacionalne manjine.

Nošenje ovog simbola proleća, od prvog marta, pa dok drveće ne procveta, trebalo je  da osigura dobru sreću i lepo vreme. Kad se prvi cvetovi pojave, obroš se skida i kači na grane drveća. Danas crveno-bele trake Rumuni daruju ženama u porodici, ali i prijateljima i kolegama kako bi simbolično iskazali poštovanje i prijateljstvo.

Related posts

Manje zakupnine za gradske poslovne prostore u Pančevu

Jasmina Petkovic

Mladi Miloš Mihajlović, simbol vere i hrabrosti

Jasmina Petkovic

Pijačni barometar za subotu 30. maj

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija