26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Otkrivanje falsifikata na tržištu pića

Naučnik iz Pančeva Ivan Smajlović već godinama se bavi izotopskim ispitivanjima sa ciljem da se formira baza podataka za zaštitu geografskog porekla srpskih vina, rakija i sokova. Naučno istraživanje zbližilo je naučnka iz Srbije sa koleginicom iz Rusije Margaritom Zeninom, a iz bliske saradnje rodila se ljubav. Dvoje naučnika sada zajedno rade na otkrivanju falsifikata na tržištu.

Stabilni izotopi nam omogućavaju da detektujemo ilegalne prakse u proizvodnji hrane i u ove svrhe se već decenijama koriste u Evropi i svetu. U Srbiji takva vrsta analitike tek sad dobija na značaju. Ivan Smajlović i njegova supruga Margarita Zenina Smajlović, se bave upravo otkrivanje falsifikata na tržištu, pomoću ove prakse.

Nedavno je Vlada Srbije usvojila Strategiju za razvoj vinarstva i vinogradarstva i najavila ulaganje u nove vinarije, kao i podizanje novih vinogradarskih kapaciteta. Smajlović ističe da su prava kontrola kvaliteta i zaštita tržišta neophodne. 

Veliki problem predstavlja “siva zona” u prometu alkoholnim pićima jer velika količina rakije koja se proizvede u privatne svrhe završi u ugostiteljskim objektima.

Na taj način stvoriće se uslovi da se svi ilegalni proizvođači registruju kao legalni i počnu da pune budžet. Sva testiranja se obavljaju u Beogradu.

Metode koje koristi SG Isothec, između ostalog, pomoći će i u detekciji ileganog meda, oko čega se proteklih nedelja digla velika prašina. Ocenjivanja su odrađene u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji i sada se prati situacija na tržištu kako bi se potrošači što bolje zaštitili.

Related posts

Nega kose u toku zime

Jasmina Petkovic

Vojska Srbije nastavlja da se oprema PVO sistemima

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić o požaru u Tetovu: Srbija spremna da pruži bratsku pomoć S. Makedoniji

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija