20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

JUKOM donirao 500 knjiga zatvoru u Pančevu

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zainteresovan je za još intenzivniju saradnju i pokretanje novih projekata sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, rekla je predsednica Jukoma Katarina Golubović prilikom posete Kazneno-popravnom zavodu u Pancevu.

Golubović je tom prilikom poklonila 500 knjiga biblioteci ovog zavoda, čiji fond sada ima 4.000 naslova, saopšteno je iz Uprave.

Upravnik KPZ-a Dejan Bakić naveo da je reč o novom zavodu koji je otvoren 2018. godine, sa bibliotekarskim fondom koji se neprestano dopunjuje književnom i stručnom literaturom.

Bakić je ukazao da osuđena lica imaju na raspolaganju i pravne propise – Krivični zakonik, Zakon o krivičnom postupku, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, kao i podzakonska akta i priručnike koje je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izradila uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Osim beletristike, svi zavodi poseduju i pravnu literaturu kako bi osuđenici imali pristup zakonskim dokumentima koji regulišu njihova prava i obaveze. Materijal je preveden na više stranih jezika i jezike nacionalnih manjina kako bi se sprečila eventualna diskriminacija zbog moguće jezičke barijere.

Zavodi poseduju zavidan bibliotekarski fond koji broji nekoliko desetina hiljada knjiga, a od toga najveći kazneno-popravni zavodi imaju više od 40.000 naslova – KPZ u Sremskoj Mitrovici 14.100 knjiga, zavod u Požarevcu (Zabeli) 13.500, Niš 5.500, KPZ u Beogradu 4.000, a Okružni zatvor u Beogradu 3.550.

Related posts

Mali: Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera

Mirjana Popović

Redovna kontrola pritiska čuva srce

Nikoleta Dragaš

Servisne informacije za 1. oktobar 2019. godine

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija