8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Ministar Vulin: Udžbenike iz istorije treba da piše država Srbija

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da smatra da država Srbija sama treba da piše svoju istoriju i da stoga udžbenik istorije, u kojima će umesto tri rečenice barem jedna stranica biti posvećena stradanju Srba u Jasenovcu, treba da piše naša država, a ne strani izdavači.

„U tim udžbenicima neće biti samo tri rečenice o Jasenovcu i objašnjenje stranih izdavača šta je bio Jasenovac, šta je Kosovo, šta je Srebrenica. Ako nam drugi budu pisali istoriju, naći će se neko ko će reći da je Dara iz Jasenovca ratno huškanje“, rekao je ministar Vulin u Skupštini Srbije.

Ministar je upitao da li je ratno huškanje klanje srpske dece – „Nisu krivi oni koji su ih klali, nego su krivi oni koji su se usudili da se toga sete? Nemojte to dozvoliti, neće nas biti ako se ne budemo sećali“.

Prema njegovim rečima, mladim generacijama, posle gledanja filma „Dara iz Jasenovca“, oči su bile pune užasa zbog zločina o kojima nisu znali.

„Čuvali smo svoju decu od tog užasa da ne povredimo njihove mlade duše tim zločinom, a vidimo koliko smo rešili. Treba da im kažemo tu jednostavnu i užasavajuću istinu“, rekao je ministar Vulin, istakavši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao hrabrosti da kaže da se snimi film o Jasenovcu.

Prema njegovim rečima, „Dara iz Jasenovca“ je priča, ne za svet, već za srpski narod koji je, kako je ocenio, zaboravio šta se desilo u Jasenovcu, film koji treba da nam omogući da razumemo šta su nam uradili.

„Možete li da zamislite da danas u Hrvatskoj neki od glavoseča iz Jasenovca imaju ulice, spomenike, mesto u istoriji. Možete li da zamislite narod koji se ne stidi Mile Budaka, Alojzija Stepinca“, upitao je ministar Vulin, ocenivši da Hrvatska nikada nije raščistila sa ustaštvom.

„Narod koji može da ćuti na Jadovno, na Jasenovac mora dobro da se zamisli o sebi samom“, rekao je ministar Vulin.

„Svaki kamenčić koji ugradimo u našu zajedničku kuću istine je dragocen i vredan. Srpski narod nikada nije oklevao da prizna i zločin, da se odrekne pojedinca koji je taj zločin počinio, ali srpski narod nije nikada vršio organizovani i sistematski zločin, nismo imali logore smrti“, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, srpski narod nikada u svojoj istoriji nije sistematski i planski nanosio nepravdu bilo kome drugom, ni u Srebrenici ni bilo gde drugde.

„Svako dete, svaki čovek, svaka žena zaslužuje poštovanje i da živi, ne da se ubije. Ali ne mogu da razumem da bele marame majki iz Srebrenice zaslužuju suzu i poštovanje, a da crne marame srpskih majki ne zaslužuju ni suzu, ni reč, ni izvini ni hvala. Ne mogu da razumem da niko od istaknutih predstavnika međunarodne zajednice nije došao na srpski grob i pomilovao crnu maramu srpske majke“, naglasio je ministar Vulin, uz višeminutni aplauz poslanika.

Ministar je istakao da smo danas svedoci probuđene srpske države.

„Ništa ne košta osim hrabrosti, da Republika Srpska i Republika Srbija obeležavaju zajedničke datume iz svoje prošlosti. Ništa ne košta, osim ogromne političke i lične hrabrosti kada je predsednik Vučić izašao ispred srušene zgrade Generalštaba i rekao NATO agresija. Ništa ne košta osim lične i političke hrabrosti, ali to ne košta naš narod, što je predsednik Vučić otišao u Srebrenicu poklonio se žrtvama, ali rekao – nije bilo genocida“, zaključio je ministar Vulin.

Related posts

Deo Strelišta sutra bez vode

Nikoleta Dragaš

Vučić sutra sa predstavnicima Centra za razvoj Šajkaške

Mirjana Popović

Opovo: Kod 38 osoba prisutna antitela, 10 pozitivno na PCR test

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija