1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Sport Srbija Vesti

Obeležen 111. rođendan OKS-a

Olimpijski komitet Srbije obeležio je danas 111.rođendan. Svečano i tradicionalno na platou ispred beogradskog hotela Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub.

Na spomen ploču Božidar Maljković, predsednik OKS, položio je lovorov venac. Intonirana je himna Srbije, a zajedno sa ministrom Vanjom Udovičićem Maljković je isekao rođendansku tortu.

Predsednik OKS je istakao da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

“Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost – odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa COVID-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu i zato moramo istrajati u našoj misiji”, rekao je Maljković.

Prvi čovek OKS je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

“Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bismo se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i stremiti ka što boljim rezultatima”, istakao je Maljković.

Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Srpska strelkinja Zorana Arunović donirala je danas Olimpijskom muzeju opremu u kojoj je nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Svi koji posete sajt olimpijskimuzej.rs imaće priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u Srbiji i “prošetaju” kroz virtuelni muzej Olimpijskog komiteta Srbije.

Related posts

Ministar Udovičić posetio Kovačicu i Alibunar

Jasmina Petkovic

Vučić sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske o infrastrukturnim projektima u Južnom Banatu

Mica Milakov

Sombor i Radnički nastavljaju sa pobedama

Ivana Golubovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija