1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

VELJKO: Evo zašto imam takav stav o Balaševiću

Vidim da je moja izjava vezana za lik i delo pokojnog kantautora Đorđa Balaševića uzburkala duhove u srpskoj javnosti, pa se pitam da li je to gore ili ono što je on svojevremeno rekao pred širokim auditorijumom u Hrvatskoj: “Ja govorim jednu iskvarenu verziju hrvatskog, takozvani srpski.”

Pevao je i u Puli 2016, 4. avgusta, pred Hrvatima, dan uoči obeležavanja “Oluje”, akciju etničkog čišćenja Srba sa prostora Hrvatske.

Istina je da ja ovakav stav o njemu imam još od “iskrivljenog hrvatskog”, nije se promenio, a nije se ni pojavio sada, kada je kantautor preminuo, pokoj mu duši. Mišljenja ne menjam često, a licemerno je kada jedan dnevni list u Srbiji tada upravo Balaševića da na naslovnoj strani pod naslovnim blokom: “Dvojezični panonski govnar”, a sada mene, kada napišem mišljenje o liku i delu kantautora, plasira pod naslovom “Prostak”.

Ja ga vređao nisam, nemam razloga, ne znam zašto sam “prostak” za razliku od njih koji su ga nazvali “govnarom”? Meni samo svakodnevno kroz glavu prolaze slike ubijenih, mučenih Srba, kolona gladne i uplakane dece i majki iz Knina, “Dara iz Jasenovca”, slike iz stratišta Jadovno, Stara Gradiška… A, podsećam, upravo je zločinačku akciju “Oluja” svojim koncertom u Puli Balašević podržao.

Vidim da neki pokušavaju da ga operu tumačenjem njegovih reči da se tada samo šalio pred Hrvatima? Nije mi ni najmanje smešno, a iskreno, ne bi mi bilo ni da je, umesto izrečenog, rekao “šalu” da je “hrvatski jezik iskrivljena verzija srpskog”. Bezveze šala.

Još jednom, pokoj mu duši, ali izdajnike ne volim.

“Ja Srbin srpski čitam, pišem,

u duhu srpskim duhom dišem,

pa pesmom srpskom dižem rod.

Svoj jezik svaki narod čuva:

Zašto njime svojim rodom biva,

njim slađe kuša uma plod.”

Related posts

“Dizelka ne staje” ! Želja zabeležila šestu pobedu

Mica Milakov

Selaković: Čekamo konačnu odluku EU o putnim ograničenjima

Katarina Popović

Bez novozaraženih u nekoliko opština u Južnobanatskom okrugu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija