27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije

“Panonke” oživele skoro zaboravljenu tehniku – necanje

Udruženje građana “Panonke” jedno je od retkih koje praktikuje staru, skoro zaboravljenu tehniku izrade čipke, tzv. nec. Žene iz ovog Udruženja rade na tome da necanje uvrste na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Necanje je stara tehnika izrade čipke, koja u Srbiji nažalost izumire. Udruženje građana “Panonke” jedno je od retkih koje neguju ovaj ručni rad. Imaju grupu koja neca i koja je dobila licencu od Etno mreže Srbije i u okviru toga 3 edukatora.

Materijal nije skup i lako se može nabaviti, kaže Nada Lukač. Međutim, ona dodaje da se retko ko osmeli da nauči ovu tehniku, jer postupak nije lak.

Nec čipku nije lako napraviti, ali ona nikoga ne ostavlja ravnodušnim i vrlo je prepoznatljiva, kažu “Panonke”. S obzirom da su oživele ovu skoro zaboravljenu tehniku, poželele su i da je zaštite. Rade na tome da necanje uvrste na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Related posts

Plaštanica do Vaskrsa u Svetouspenskom hramu

Jasmina Petkovic

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava grad Pančevo poslao snažnu poruku

Jasmina Petkovic

Radno vreme prodavnica i supermarketa

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija