1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Konkurs za strip Srbije i Francuske do 28. februara

Konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2021. godinu otvoren je još sedam dana, do 28. februara u ponoć.

Raspisali su ga 1.februara Grad Pančevo, Francuski institut u Srbiji i Agencija KomunikArt.

U konkursu učestvuje i Međunarodni centar za strip i ilustraciju iz grada Angulem u Francuskoj, a u okviru ovog programa biće podržana dva strip projekta u vidu umetničke rezidencije strip autora iz Srbije u Angulemu tokom juna i jula 2021, kao i francuskog strip umetnika koji će boraviti u Pančevu u oktobru ove godine.

Imena dobitnika konkursa biće objavljena 13. aprila na sajtu Francuskog instituta u Srbiji, a detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani instituta.

Dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a dela koja nastanu za vreme tog perioda biće prikazana na izložbi u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru ove godine.

Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop.

Od svog nastanka 2002. godine do danas ugostila je više od 300 mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za boravak u Pančevu i uži krug kandidata će odabrati stručna komisija u francuskom gradu a odluku o rezidentu će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu.

Dobitnik stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija.

Related posts

Korona brojke rastu

Ivana Bogdanovski

Otvorena GAZPROM benzinska stanica u blizini Čačka, u smeru iz Beograda

Nikola Toadjer

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, služen parastos žrtvama zločina u Livadicama

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija