31. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Srbija Vesti

Značajna saradnja Srbije i Irana na svim poljima

Srbija i Iran su dve zemlje sa dugogodišnjim prijateljstvom. Svake godine te veze se produbljuju, a saradnja na svim novoima se širi. Osim kulturnih veza, naše dve zemlje spaja i saradnja u oblasti sporta. 

Sastanak ministarke kulture Srbije Maje Gojković i njegove ekselencije Rašida Hasana Baeia, ambasadora Irana u našoj zemlji bio je povod da se prisetimo dubokih veza između naše dve zemlje. Ta saradnja posebno je značajna na polju kulture i kao što kaže ambasador ona se ogleda u mnogim potpisanim dokumentima na kulturnoj mapi. U Srbiji su organizovani festivali filma, kursevi persijskog jezika, kao i razne manifestacije koje “svedoče” o prijateljstvu ove dve zemlje. Na početku  intervjua za našu Televiziju, Njegova ekselencija Rašid Hasana Baei istakao je povodom 42. godišnjice islamske revolucije značaj događaja koji su doveli do slobode i nezavisnosti zemlje.

– Ove godine se obeležava 42. godišnjica revolucije, pod vođstvom Ruholaha Homeinija i uz podršku apsolutnog broja stanovništva Irana. Ja sam bio svedok tih dešavanja, i mogu reći da je kulturna strana revolucije bila veoma važna. Kultura ima korene u našem nacionalnom identitetu i u našoj veri. Imamo zapisano više od 2 500 godina civilizacije, kulture i istorije. I pre dolaska islama, mi u Iranu smo bili zemlja sa značajnom kulturom zasnovanoj na humanim vrednostima. Kao primer te civilizacije navodim vam prvu Povelju o ljudskim pravima Kira Velikog koja je objavljena pre 2500 godina. Dolaskom islama u Iran veliki broj aspekata iranske kulture je prihvaćen i za novu eru i za eru koja je došla i dodatno je ojačala. Živi primer toga je proslava iranske Nove godine 21.marta, to ima korene drevne iranske civilizacije. Dolaskom islama, ova tekovina je prihvaćena, ojačana i obogaćena verskom dimenzijom. Tokom 42 godine imali smo velika dostignuća u oblasti kuture i umetnosti. Uspeli smo sva ta kulturna dostignuća, koja imaju korene u našoj eri i našoj veri, da ojačamo i da što više procvetaju.  Apsolutno smo uvereni da kultura ne pripada jednoj zemlji, jednoj naciji. Zato je bitna saradnja sa drugim zemljama, jer kulture mogu da dopunjuju jedan druge – rekao je ambasador.

Saradnja dve zemlje posebno je značajna na polju kulture.

-Ako proučavate kulture uočićete da svaka kutura ima svoje vrednosti. Jedan od kulturnih naših centara je Balkan. Naš Kulturni centar je aktivan  više od 30 godina i svakim danom je sve jača ta veza između Irana i Srbije. To se ogleda kroz festivale filma, kurseve persijskog jezika, razne manifestacije i sve što obuhvata vid kulturne saradnje. Tokom sastanka koji sam imao sa ministrakom kulture Majom Gojković, posebno smo “pregledali” našu saradnju. Pošto Iran i Srbija imaju mnogo sličnosti, naglasak bio na kulturnoj saradnji. U  okviru nje pokušavamo da otvorimo i dijalog u oblasti vera. U sferii kuture niz dokumenata je već potpisano, neki su u pripremi, neki finalizovani. Pobratimljenisu i neki gradovi u Srbiji i Iranu. U bratimljenju kulturni element je veoma izražen – zaključio je Rašid Hasan.

U oblasti sporta takođe se sprovodi izuzetna saradnja. Potpisan je Memorandum između rvačkih saveza Srbije i Irana, a u planu su i memorandumi na polju džudoa i vaterpola. Takođe, značajno za obe zemlje je Memorandum između dva sportska saveza, koji će takođe biti realizovan.

-Srbija i Iran imaju kapacite kada je sport u pitanju. Sportska saradnja je uvek tekla sporadično, a namera nam je da se uspostavi kontinuitet. Veliki broj naših selektora, trenera su iz Srbije. Postoji saradnja u odbojci, košarci, vaterpolu. Ambasada Irana u Srbiji je do sada upsela da uspostavi kontakt sa fudbalskim savezom, rvačkim, vaterpolo, džudo i sa Akademijom sporta. Predsednik Rvačkog saveza Srbije posetio je nedavno Teheran i mogu da kažem da je uspešna saradnja uspostavljena na ovom polju. Tamo je potpisan Memorandum o razumevanju, a događaju je prisustvovao i predsednik Svetske rvačke federacije. Dogovoreno je da saradnja ne bude samo na bileteralnom polju nego i multilateralnom. Takođe mi imamo i dobru saradnja sa vašom Sportskom akademijom. Skoro je održan webinar između zvaničnika dve zemlje. Tu su bili predstavnici fudbala, džudoa, odbojke, vaterpola. Poseban naglasak je bio na ženskom sportu- rekao je ambasador.

Ambasador Irana u našoj zemlji njegove ekselencije Rašid Hasan kaže da je kutura ogledalo čoveka i predstavlja identitet jedne zemlje. On ističe da iranska kultura ima duboke  korene koji sežu daleko u prošlost. Prvi dokument koji svedoči o njoj je Povelja o ljudskim pravima koja je objavljena pre više od dve i po hiljade godina.

Related posts

Vučić u petak i u subotu u Minsku na poziv Lukašenka

Jasmina Petkovic

Vučević ponovo izabran za gradonačelnika: Politika kontinuiteta i nastavak osmogodišnje borbe za Novi Sad

Katarina Popović

Vučić sutra na taktičkoj vežbi “Odgovor 2021”

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija