20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić sa Osmanijem: Dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije važni za region

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra

spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujara Osmanija, sa kojim je razgovarao o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja, i to kroz, između ostalog, rešavanje svih pitanja dijalogom, unapređenje ekonomske saradnje i međusobnu podršku na evropskom putu.

Predsednik Vučić je naveo konkretne projekte koji bi doprineli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poput modernizacije železničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim  prelazima.

Predsednik Vučić je rekao da su dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije od najveće važnosti za ceo region. On je istakao “mini Šengen” kao primer uspešne saradnje, na dobrobit građana i u korist ekonomskog razvoja zemalja, aktivno uključenih u tu inicijativu. Predsednik Vučić je izdvojio značaj Memoranduma koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a koji omogućava međusobnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za lečenje obolelih od KOVID-19.

Ministar Osmani je zahvalio za donaciju vakcina, koje je predsednik Vučić u nedelju uručio premijeru Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija severnomakedonskih građana i, kako je rekao, probudile novu nadu.

Predsednik Vučić je takođe rekao da Srbija podržava evropske integracije Severne Makedonije.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o unapređenju položaja Srba u Severnoj Makedonije, odnosno Makedonaca u Srbiji.

Related posts

Konkurs za strip Srbije i Francuske do 28. februara

Nikoleta Dragaš

O boksu se priča

Mirjana Popović

Održani “Dani polja”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija