23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Sabor SPC bira patrijarha

Sveti arhijerejski Sabor na kojem će biti izabran 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve počinje danas u 12.00 časova, a u Hramu Svetog Save u toku je Liturgija sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su među ostalima vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion, a do sada u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan u Kripti Hrama svetog Save.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mera u tom prostoru. Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Nakon izbora tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah koji je izabran za to jer se smatra da je veliki duhovnik, a ovog puta apostolskim žrebom patrijarha će izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac eparhija Braničevska.

Related posts

Južnobanatski OO SNS najoštrije osuđuje pozive na ubistvo predsednika Srbije i premijerke

Nikoleta Dragaš

Godišnja završna priredba: KUD “Petefi Šandor” i gosti

Nikoleta Dragaš

Preminuo legendarni Dijego Maradona!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija