26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti Vršac

I Episkop banatski Nikanor na sednici Sabora SPC

U kripti Hrama Svetog Save, gde je u toku radni deo Sabora Srpske pravoslavne crkve, počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha. Saboru prisustvuje 36 od 39 episkopa, a među njima je i Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski g. Nikanor.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski g. Nikanor ima veliki uticaj među vladikama, jer je poznat kao čovek od reči, kojeg odlikuju poštenje i postojanost. Očekuje se da će biti jedan od onih čije će reči značajno uticati na izbor novog, 46. patrijarha.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. U uži izbor za patrijarha ulaze trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte. One se potom zapečate i stave u jevanđelje, koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik, neko od uglednih monaha, nakon posebne molitve priziva Duha Svetoga izvlači iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Sabora, koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog. Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Related posts

Sudar na putu Kovačica – Idvor

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Veoma sam ponosan na Vojsku Srbije, nikada nismo imali ovakvu snagu

Zorana Stekovic

Nastavlja se ulaganje u poslovne zone, saopšteno na sednici Skupštine grada Pančeva

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija