15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma nove ambasadorke Rumunije

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predala je i novoimenovana ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju.

Poželevši ambasadorki Davidoju mnogo uspeha u diplomatskom mandatu u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Rumuniji na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo. On je takođe rekao da Srbija veoma ceni podršku Rumunije evropskom putu Srbije, kao i konkretnu pomoć kroz prenos rumunskih iskustava iz procesa pridruživanja.

Predsednik Vučić i ambasadorka Davidoju su se saglasili da su Srbija i Rumunija iskreni prijatelji i pouzdani partneri, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa. Dvoje sagovornika su istakli da bi od najvećeg značaja bila izgradnja auto-puta ili brze saobraćajnice između Beograda i Temišvara. Predsednik Vučić je takođe naglasio da Srbija može mnogo da nauči od Rumunije kad je reč o korišćenju plovnosti Dunava.

Ambasadorka Davidoju je rekla da dolazi sa konkretnom agendom, kad je reč o infrastrukturnim i energetskim projektima. Osim pomenutog puta između Beograda i Temišvara, koji je izdvojen kao prioritetni projekat, ona je navela i izgradnju železničke pruge, kao i izgradnju gasnog interkonektora između dveju zemalja. Ambasadorka Davidoju je predložila i osnivanje zajedničke Privredne komore, koja treba da zbliži poslovne zajednice sa obe strane granice.

Ambasadorka Davidoju je izjavila da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica.

Predsednik Vučić je naglasio i značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije. Zato je naglasio da bi, kada okolnosti dozvole, trebalo održati novi sastanak na vrhu.

Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Johanisu i pozvao ga da poseti našu zemlju.

Foto: tanjug

Related posts

Deo Mise bez vode

Jasmina Petkovic

Pantransport: Praznični red vožnje

Mirjana Popović

Ne smeta Novoj S Vulinova radna uniforma, već posao koji obavlja za Srbiju, njene građane i pripadnike policije

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija