7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić predao Zaevu vakcine koje Srbija donira Severnoj Makedoniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji.

Primopredaja kontingenta vakcina neophodnih za imunizaciju građana Republike Severne Makedonije protiv korona virusa organizovana je na graničnom prelazu Tabanovce.

– Doveli smo 4.680 vakcina, ovo je prva faza, i mislim da je to lepa vest za našu braću u Severnoj Makedoniji – rekao je Vučić.

Prava zimska idila, rekao je predsednik Srbije komentarišući mećavu na graničnom prelazu posle čega se čula i šala na koju su se svi nasmejali da se zemlja ne zove džabe Severna Makedonija. Vučić je Zaeva upitao: Zoki, je l’ danas počinjete vakcinaciju? na šta mu je Zaev potvrdno odgovorio.

– Doneli smo 4.680 vakcina, ovo je prva faza, i mislim da je to lepa vest za našu braću u Severnoj Makedoniji – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su ove vakcine biti dovoljne za radnike koji rade u crvenoj kovid zoni.

Kako kaže, posebni su uslovi za čuvanje Fajzerove vakcine, ali da je i to obezbeđeno od strane Srbije.

Vučić je istakao da je srećan što je ovo učinjeno, ali dodaje da je bilo dosta problema oko dobijanja dozvole za izvoz i zahvalio se ljudima iz Fajzera koji su to omogućili.

Dodaje da je procedura kompleksna ali i da je srećan što će građani Severne Makedonije početi sa imunizacijom i što smo pomogli, kako kaže, našoj braći i prijateljima.

Srbija nema interea drugih, osim prijateljskih odnosa sa građanima Severne Makedonije. Ovo je najobičniji poklon, za koji smo sigurni da bi ste i vi nama dali i uručili, jer smatramo da ako vam prijatelj i komšija nije zadovoljan, da ne možete ni vi da budete zadovoljni

Kako kaže, stvarni i pravi prijatelj je onaj koji vam se nađe u teškim trenucima i kada vam je nešto potrebno, a ne, kako dodaje, kada vam je lako i lepo.

– Verujem da će ova doza biti dovoljna za one u crvenoj zoni u Severnoj Makedoniji – rekao je Vučić i čestitao početak imunizacije.

Zaev je rekao da ova pošljka od Srbije zapravo znači početak imunizacije u Severnoj Makedoniji.

Pomoć 10.000 dinara srpskim medicinarima koji učestvuju u vakcinaciji

Vučić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji učestvuju u vakcinaciji stanovništva i rekao da će ti ljudi dobiti dodatnu pomoć od 10 hiljada dinara od države.

Zahvalio se i bratskom narodu Severne Makedonije i Zaevu što se borio i tražio ovo za svoje građane.

– Živelo prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji ugovor sa Fajzerom koji je Srbija potpisala i dodao da u tom ugovoru stoji da nemate pravo da otuđujete te vakcine i dajete nekom drugom.

Sve zemlje, firme, rade na zaštiti svog proizvoda. Morali smo da donesemo mnoge garancije za Fajzer, da će sve da bude urađeno dobro i da će one biti preuzete baš onako kako su i oni predvideli. Sinoć smo videli da smo završili sve procedure, i odmah smo odlučili da to uradimo danas

Kako kaže, dobijena je dozvola i za druge doze, sada je dodaje, to samo tehničko pitanje.

Vučić je rekao da nam je potrebna i nova vakcina, da će korona da traje dugo, i više godina, tako da će nam, kako kaže, vakcine potrebne.

– Kada god da dođu vakcine iz EU, dobro došle – rekao je Vučić i dodao da će nam značiti i kada ih dobijemo u martu i aprilu.

Odgovrajući na pitanja novinara, Vučić je rekao postoji interesovanje albanaskog naroda sa obe strane granice i radi se na tome da se prelaz otvori, ali to iziskuje dodatne troškove, a cilj je da se oni smanje.

– Radimo na tome i taj posao ćemo brzo da završimo – rekao je Vučić.

Foto: tanjug

Related posts

Kancelarija za KiM obezbedila sredstva za lokaciju nove bolnice

Jasmina Petkovic

Počeo upis u vrtiće preko portala eUprava

Jelena Obradović

“Partizan” bolji od “Tamiša”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija