20. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Jeza nekadašnjeg zatvora i dalje se uvlači pod kožu

Narodni muzeja Pančevo izdiže se iznad prostorija nekadašnjeg zatvora, o čijem postojanju svedoče natpisi na zidovima koji potiču još iz 1847. godine.

Sudeći prema rečima Srđana Božovića višeg kustosa Narodnog muzeja u Pančevu, ali i po samom ambijentu, izgled nekadašnjeg zatvora ostao je autentičan. Ista je i hladnića, koja vam se uvlači pod kosti, posle samo nekoliko minuta provedenih u ovim podrumskim prostorijama. Zatvor je imao četiri male ćelije, a u uslovima nedostojnim čoveka, poslednje dane u njima je provodilo od 20 do 50 zatvorenika. Čak i tada postojala je samica.

Malobrojni građani Pančeva pušteni su na slobodu, uz naredbu da se redovno javljaju. Komuniste i one za koje se znalo da su članovi Pokreta otpora su poslali u druge logor. Takvu sudbinu nije imala Mara Mandić, članica SKOJ-a.

Direktor Narodnog muzeja u Pančevu Miroslav Birclin ističe da pored vrednih i jedinstvenih eksponata u Muzeju, posetioci nikako ne smeju da propuste priliku i preskoče ćelije nekadašnjeg zatvora. 

Ovaj zatvor, u stvari više pritvor, postojao je sve do 1952. godine. U njega su zatvarani, prema rečima naših sagovornika zajedno ubice i “narodni neprijatelji”.

Related posts

Otkrivena prva info tabla posvećena stradanju u Novosadskoj raciji

Aleksandra Miloševska

Vučić i Ruf: Odlični rezultati, Srbija nastavlja put reformi

Zorana Stekovic

Još jedna zlatna medalja iz Amerike Teslinom narodu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija