23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Hipertenzija još uvek ne može da se izleči, ali može da se kontroliše

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je najznačajniji faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja i stanja koja mogu imati smrtni ishod. Od presudnog značaja je rano prepoznavanje znakova arterijske hipertenzije i adekvatno lečenje.

Većina ljudi sa povišenim krvnim pritiskom nema simptome, a skoro jedna trećina ni ne zna da ga ima, jer u svojim ranim fazama ne izaziva simptome. Obično se otkriva pri poseti lekaru, rutinskom kontrolom vrednosti krvnog pritiska. Prema rečima doktorke Hitne medicinske službe u Pančevu Ivane Savković,  simptomi u kasnijim fazama su vrtoglavica, glavobolja, zamućen vid i krvarenje iz nosa.

Osobe s visokim krvnim pritiskom osim lekovima, mogu i direktno da utiču, svojim životnim navikama, da bolest drže pod kontrolom. Vodeći računa o telesnoj težini, zatim smanjenjem soli u ishrani, alkohola i nivoa stresa, kao i povećanjem svakodnevne fizičke aktivnosti.  Uzroci povišenog krvnog pritiska mogu biti različiti,  ističe doktorka Savković.

Hipertenzija još uvek ne može da se izleči, ali može da se kontroliše. Lekovi se uzimaju svakodnevno, na način na koji su prepisani. Ukoliko se pojave neka neželjena dejstva, neophodno je javiti se lekaru, jer jedino lekar može promeniti terapiju, naglašava dr Savković.

Related posts

Ministar Vulin: Obnavljanje Konjičkog voda, poštovanje tradicije i očuvanje konjičkog sporta

Branislava Grčić

Više od 45 divljih deponija u Pančevu

Ivana Bogdanovski

Marija Mrkela i Lana Cvetkovski osvojile su medalje na pionirskom Prvenstvu Srbije u Sremskoj Mitrovici

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija