3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Hipertenzija još uvek ne može da se izleči, ali može da se kontroliše

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je najznačajniji faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja i stanja koja mogu imati smrtni ishod. Od presudnog značaja je rano prepoznavanje znakova arterijske hipertenzije i adekvatno lečenje.

Većina ljudi sa povišenim krvnim pritiskom nema simptome, a skoro jedna trećina ni ne zna da ga ima, jer u svojim ranim fazama ne izaziva simptome. Obično se otkriva pri poseti lekaru, rutinskom kontrolom vrednosti krvnog pritiska. Prema rečima doktorke Hitne medicinske službe u Pančevu Ivane Savković,  simptomi u kasnijim fazama su vrtoglavica, glavobolja, zamućen vid i krvarenje iz nosa.

Osobe s visokim krvnim pritiskom osim lekovima, mogu i direktno da utiču, svojim životnim navikama, da bolest drže pod kontrolom. Vodeći računa o telesnoj težini, zatim smanjenjem soli u ishrani, alkohola i nivoa stresa, kao i povećanjem svakodnevne fizičke aktivnosti.  Uzroci povišenog krvnog pritiska mogu biti različiti,  ističe doktorka Savković.

Hipertenzija još uvek ne može da se izleči, ali može da se kontroliše. Lekovi se uzimaju svakodnevno, na način na koji su prepisani. Ukoliko se pojave neka neželjena dejstva, neophodno je javiti se lekaru, jer jedino lekar može promeniti terapiju, naglašava dr Savković.

Related posts

“Dizelka” – jesenji prvak!

Mica Milakov

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA PRED SVETIM MOŠTIMA! Vučić: Kada kleknete pred Bogorodicom tada niste najniži, već najviši!

Jelena Obradović

PS: Peti oktobar je dan nacionalnog poraza i početak vladavine najgorih

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija