16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Mali: Ostajemo pri proceni rasta BDP u 2021. godini od šest odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da apsolutno ostaje pri proceni da će, uprkos situaciji sa korona virusom, rast BDP-a Srbije biti šest odsto, koliko je i predviđeno budžetom za ovu godinu.

“Sa trećim paketom pomoći, koji treba dodatno da ojača privredu, apsolutno smo sigurni da je rast od šest odsto realan”, naglasio je Mali odgovarajući na pitanja novinara.

Mali je rekao da je budžetom za ovu godinu predviđeno čak 330 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je 5,5 odsto BDP-a, za izgradnju autoputeva, mostova, tunela i drugih infrastrukturnih objekata, što sve podstiče rast BDP-a.

Ministar je podsetio da je, pored toga, predviđeno i povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto, penzija za 5,9 odsto, kao i mininalne zarade za 6,6 odsto.

“Nema mnogo zemalja u svetu koji su svoj budžet tako koncipirale u ovoj situaciji, kao i da imaju i povećanje plata i penzija”, naveo je Mali.

Kaže da ohrabruju cifre stranih direktnih investicija u 2020. godini, kao i rast izvoza.

Sve to znači, ističe Mali, više novca u budžetu i za nove projekte i veće plate i penzijem.

To je sve potvrda da se Srbija promenila i da ostajemo pobednici i vodeći u Evropi kada je ekonomija u pitanju.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da nije zabrinuta za našu ekonomiju, ali da jeste za oporavak evropske ekonomije, s obzirom da je ekonomija Srbije dosta oslonjena na evropske zemlje, a pre svega na Nemačku i Italiju.

“Brzina našeg rasta zavisiće i od brzine njihovog oporavka”, dodala je Brnabić.

Kaže da je lepo to što u svetu svi primećuju uspeh Srbije u vakcinaciji stanovništva, ali da to što je spora vakcinacija u zemljama EU nama ne ide na ruku, jer može da se odrazi na našu privredu.

“Nadam se da će se i u zemljama EU brzo rešiti taj problem sa vakcinama”, dodala je premijerka.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Related posts

U Srbiji skoro 1.600 novozaraženih, preminulo sedam osoba

Ivana Bogdanovski

Sebastijan Kurc: Ekonomski rezultati Srbije su impresivni

Mirjana Popović

Izgoreo čovek u Brestovcu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija