27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Igor Kostić student Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti

Igor Kostić jedan je od Roma koji su pohađali studije na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Ove godine i grad Pančevo ima svog predstavnika u ovoj visoko obrazovnoj ustanovi, a Igor smatra da bi broj Roma koji studiraju ovaj Univerzitet trebalo da bude veći.  

Danas je mladih Roma na univerzitetu u Srbiji i Evropi više nego ikad pre. Za pripadnike Romske nacionalnosti je to veliki uspeh i zbog toga imaju podršku i pomoć  države, ali  i Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine. Takođe za Rome koji imaju završen fakultet i koji žele dalje da se školuju izdvojen je pripremni program za Centralnoevropski univerzitet.

Igor Kostić dodaje da mladi Romi koji odluče da studiraju i da se dalje usavršavaju mogu to da učine ulaganjem u obrazovanje. Kako kaže ukoliko žele kroz školovanje mogu mnogo toga da postignu. Kao primer naveo je jednu mladu Romkinju iz Pančeva koja je uspešno upisala Centralnoevropski univerzitet.

Svi Romi koji žele da studiraju u Budimpešti, a pritom budu dobro informisani o svemu tome, mogu se obratiti Igoru Kostiću i Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. Oni se godinama bore za osnaživanje mladih Roma i za to da odaberu pravi put kako bi lakše našli posao.

Related posts

Pada broj zaraženih, preminule četiri osobe

Nikoleta Dragaš

Skoro 6.000 zaraženih u Srbiji

Vanja Vićentić

Krizni štab u ponedeljak o karantinu nakon CG

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija