10. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo

140 godina od osnivanja Crvenog krsta Pančevo

Crvenu krst obaveštava da u ovoj godini slavi 140 godina od svog osnivanja i to je prilika da podeli radost sa svim saradnicima, partnerima i svima koji podržavaju humanitarnu misiju i mandat Crvenog krsta u Srbiji.

-Pre svega želimo da izrazimo veliku zahvalnost našim volonterkama i volonterima na nesebičnom angažovanju i opredeljenju ka očuvanju humanih vrednosti koje krase ljudska bića, navodi u saopštenju Milica Todorović sekretarka Crvenog krsta.

Crveni krst Pančevo je, kao humanitarna, nezavisna, neprofitna i dobrovoljna organizacija, osnovan za teritoriju grada Pančeva 01. februara daleke 1881. godine. Sastavni je deo Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog krsta Srbije, jedinog nacionalnog društva u Republici Srbiji, deo smo međunarodnog humanitarnog pokreta vođeni zajedničkim principima i pod istim znakom.

Crveni krst Pančevo je organizacija koja uspešno pomaže nadležnim organima grada Pančeva u humanitarnoj oblasti, ne samo decenijama već evo i više od jednog veka i ispunjava svoju misiju u skladu sa zakonom poverenim javnim ovlašćenjima.

– Tokom 2020. godine pomogli smo i podržali 7207 porodica, kroz Program socijalne delatnosti. U vidu paketa ukupno je distribuirano 23.393. kilograma hrane, 12.383. kilograma higijene, 5230 kilograma odeće i obuće. Tokom 52 dana vanrednog stanja, 25 volonterki i volontera i 7 zaposlenih učestvovalo je u snabdevanju 462 porodice sa životnim namirnicama, lekovima i drugim potrebštinama. Oganizovane su ukupno 62 akcije dobrovoljnog davanja krvi od čega 56 akcija u prostorijama Crvenog krsta Pančevo a 6 akcija u lokalnoj zajednici. Prikupljeno je ukupno 1968 jedinica krvi a od tog broja 100 lica je prvi put dalo krv, kaže Todorović.

Obeležavanje ovog izuzetno vrednog jubileja, 140 godina od osnivanja i rada Crvenog krsta Pančevo, ove godine će se odvijati u drugačijim okolnostima i u uslovima koji su posebni i različiti od uslova koje poznajemo i pamtimo. Naše aktivnosti će i tokom ove godine, kroz pregalaštvo zaposlenih i volonterki i volontera, biti usmerene na olakšavanje ljudske patnje sa zadacima u pružanju pomoći ugroženim licima u slučaju prirodnih, ekoloških ili drugih nesreća, brizi o životu i zdravlju ljudi, pružanju socijalne zaštite i zbrinjavanju. Kao i do sada sprovodićemo naše preventivne aktivnosti, raditi na podizanju svesti i edukaciji građanki i građana u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite kao i vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama koje su od važnosti za odrastanje i zdravlje mladih i humanih generacija.

– Istrajavaćemo na širenju humanih vrednosti u društvu ali i ukazivanju o društvenom značaju volonterizma, bez obzira na životnu dob, kao i na važnost u ličnom afirmisanju pojedinaca kroz humanitarni rad.Svima želimo dobro zdravlje i svaki uspeh, zaključila je Milica Todorović.

Related posts

Nastavlja se imunizacija građana na teritoriji Grada Pančeva

Mirjana Popović

Grad Pančevo izdvaja značajna sredstva za pomoć i podršku starima

Bojana Kecic

Hapšenje u Pančevu zbog utaje poreza

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija