17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Mali: Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera

Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera na zapadnom Balkanu”, izjavio je srpski ministar finansija Siniša Mali, koji boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj, i istakao da je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije.

Mali se sastao sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom L’Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

U delegaciji sa ministrom finansija su i srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar.

“Naporan, ali veoma uspešan dan za srpsku delegaciju u Parizu. Osim sastanka predsednika Vučića sa predsednikom Makronom, mi smo imali priliku da francuskim ministrima na pravi način predstavimo sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina, najpre da pokažemo sjajne ekonomskre rezultate iz prošle godine, jer smo sa minus 0,9 odsto – minus jedan odsto padom BDP-a najbolji u Evropi. Naša privredna aktivnost je dobra, a stopa nezaposlenosti niska”, rekao je Mali.

On je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije, upravo zahvaljujući mudroj ekonomskoj politici koju Srbija vodi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Veliki broj francuskih kompanija su izrazile zainteresovanost da dođu u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama zapadnog Balkana”, rekao je Mali.

On objašnjava da je Srbija pokazala da može da se bori na dva fronta – za zdravlje građana i za ekonomiju i radna mesta i da su upravo to francuske kompanije i prepoznale.

“Mi ćemo do kraja godine zajedno sa predstavnicima kompanije Alstom pokrenuti višedecenijski san svih građana Srbije, a to je izgradnja beogradskog metroa. Sa predstavnicima ove kompanije razjasnićemo sve detalje projekta, obići ćemo i metro u Parizu i u Lionu i razgovarati i sa predstavnicima Ežis rejla, tako da potpuno spremni krajem godine krenemo u izgradnju prve linije metroa”, istakao je Mali.

Tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa.
.
Beograđani će, podseća Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada

Momirović: Beogradski metro nikad bliži, radovi u drugoj polovini 2021.

Srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je u sastavu srpske delegacije u Francuskoj, izjavio je da realizacija projekta gradnje beogradskog metroa nikada nije bila bliža i da će radovi početi u drugoj polovini godine.

“Mogu sa ponosom da kažem da mi u investiciju u metro ulazimo u drugoj polovini godine. To će biti najveći projekat u istoriji ovog ministarstva i Beograda”, rekao je Momirović.

Naglasio je da će beogradski metro potpuno promeniti saobraćajnu infrastrukturu Beograda.

“Integrisaćemo ceo javni saobraćaj i to me zaista kao Beograđanina i Srbina čini ponosnim”, naveo je Momirović.

Kaže da je imao dva sastanka, sa ministrom spoljne trgovine i ministrom saobraćaja Francuske, kao i da su otvorena sva pitanja koja povezuju.

Dodao je da je održao sastanke sa svim relevantnim investitorima u sektoru saobraćaja i izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

“Mislim da investicija u metro nikada nije bila bliža posle ove posete”, naglasio je Momirović.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskom ministru finansija Siniši Malom i zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, na svemu što su uradili u Francuskoj.

Momirović dodaje da je bio zajedno sa predsednikom Srbije na sastanaku sa francuskim predsednikom Makronom i istakao da je velika čast ukazana srpskoj delegaciji i predsedniku Vučiću.

“Srbija više nije ona zemlja koja je bila pre 10 i 15 godina. Pre 15 godina smo imali 25 odsto nezaposlenosti i bili smo sa velikim brojem problema, danas smo mi stub Balkana, zemlja na koju svi računaju i u koju dolaze investitori”, rekao je on.

Ističe da je Francuska jedna od najvećih evropskih ekonomija i da je on pod velikim utiskom toga koliko poštovanja evropski partneri imaju prema onome što je uradio predsednik Vučić, ekonomskim reformama koje je sproveo.

“Srbija je danas ozbiljna država koju svi dočekuju sa poštovanjem”, naveo je Momirović.

Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija Pauer Čajna i francuske kompanije Alstom i Ežis rejl potpisali su u januaru Memorandum o razumevanju za projekta Beogradski metro.

Taj sporazum predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu, kako bi bila izgrađena moderna, efikasna i pouzdana mreža.

Related posts

Usvojen budžet Grada Pančeva za 2021. godinu

Aleksandra Miloševska

Ugasiće nas za 48h!

Aleksandra Miloševska

Pančevac pretio da će da se raznese ručnom bombom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija