27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Danas je Nacionalni dan bez duvana

Nacionalni dan bez duvana  koji se obeležava 31 januara u  Srbiji se ove godine obeležava  pod sloganom  “365 dana bez duvana” .Ove godine , pored ukazivanja na štetene efekte upotrebe duvana , duvanskih proizvoda i izlaganja duvanskom dimu posebno se naglašava značaj prestanka pušenje

Ne treba zaboraviti da duvanski dim sadrži više od 7ooo različitih supstanci od kojih  utvrđeno da oko 70 materija izazivaju maligna oboljenja. Ove godine zbog kovida 19 najveći  akcenat će se staviti na  medijsku promociju značaja borbe protiv duvanskog dima.   

Koliko je važno da svakodnevno pričamo o štetnosti duvanskog dima i o osobama koje svakodnevno udišu duvanski dim, posebno kod osoba starije životne dobi i kod dece.To je pokazala i potekla godina kovida 19 gde su ljudi koji su bili pušači imali teži imunološki odgovor i težu kliničku sliku. U duvanskom dimu ima više od 7000 različitih supstanci , među kojima je preko 250 jedinjenja  opasnih po zdravlje  oko 7o materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.Duvan najviše oštećuje organe za disanje , kardiovaskularni sistem trpi i svi naši organi.Takođe je i imuni sistem oštećen dugodošnjim pušenjem.

Pojedini pušači ovu bolest zavisnosti pokušavaju da se oslobode koristeći elektronske cigarete i nargilu misleći da na taj način štite svoje zdravlje. Doktorka Lazić ističe da je to zabluda da ovi proizvodi nisu  štetnih efekata.

Related posts

Sigurna pobeda Zvezde u Kruševcu pred večiti derbi

Mirjana Popović

Od ponedeljka deca ponovo u vrtićima i školama

Jasmina Petkovic

IN MEMORIAM: Preminuo veliki vršački umetnik, akademski slikar Zvonimir Santrač

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija