15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Mali: Prijavljivanje za novi paket pomoći građanima od aprila

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da će prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu.

On je na RTS rekao da paket ekonomskih mera predviđa da svi punoletni građani do kraja godine dobiju po 60 evra, penzioneri još 50, odnosno ukupno 110 evra.

Celokupni paket koji uključuje i privredu sada iznosi 235 milijardi dinara, a ako budu uključena i velika preduzeća dostići će sumu od 250 milijardi dinara, poručuje Mali.

Precizirao je da je jedan deo velikog paketa ekonomske pomoći usmeren ka svim punoletnim građanima, kojima će tokom ove godine u dve rate biti isplaćeno ukupno 60 evra.

Prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, a ministar kaže da će pri tom najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

Najavio je da će prijavljivanje krenuti u aprilu, na isti način kao i prošle godine.

„Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati“, objasnio je ministar.

Paket mera usmeren na privredu, kaže Mali, podrazumeva ispatu tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Jedina nedoumica je, napominje, za velika preduzeca.

„Radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći“, rekao je Mali.

Napomenuo je da ova pomoć pokriva mart, april i maj, te da isplata sledi u aprilu za mart i naredna dva meseca.

Pored toga, navodi, biće i sektorske pomoći za one za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji, a to su autoprevoznici.

„Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su najmanje posla imali usled ograničenja putovanja, tako da idemo sa tom sektorskom pomoći“, naglasio je ministar.

Kaže i da će biti proširena postojeća garantna šema za 60 milijardi dinara.

„Ta se šema od dve milijade evra prošle godine pokazala izuzetno uspešnom, tu su preduzeća iz Srbije povukla već oko 1,6 milijardi. Mi smo produžili važenje te garantne šeme i sada dodajemo još 500 miliona evra. Još dodatna likvidnost, dodatna obrtna sredstva“, objasnio je Mali.

Najavio je i još jednu garantnu šemu i objasnio da su u pregovorima sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji su u mnogo lošijem položaju.

„Ukupna vrednost ovog programa je 235 milijardi dinara, ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stići ćemo do cifre od 250 milijardi. Sveobuhvatan program koji je usmeren ka onima kojima je pomoć potrebna“, kaže Mali.

Istakao je da je država na pravi način reagovala i prošle godine paketom mera, kao i da su to rekle i međunarodne finansijske institucije.

„Srbija neće prekidati pomoć dok traje kriza“, poručuje Mali.

Naveo je da je za januar planirano oko 101 milijarda dinara prihoda, a izgleda da će oni dostići 110 milijardi dinara.

„Mnogo bolje naplata ide nego što smo očekivali i planirali, privredna aktivnost u Srbiji postoji“, rekao je ministar.

Naveo je da je stopa nezaposlenosti devet odsto u trećem kvartalu, da nemamo one crne scenarije zatvaranja fabrika i masovnog otpuštanja kao u velikom broju drugih i mnogo razvijenijih zemalja, a stopa pada BDP-a je najniža u Evropi.

„Naša ekonomija se pokazala veoma otpornom i održivom kada je kriza u pitanju, ali imate i jedan podatak sa kojim sada prvi put izlazim – naplata bruto PDV-a u 2020. u odnosu na 2019. je za pet odsto veća“, istakao je Mali.

Precizirao je da je naplata neto PDV-a za 30,4 odsto veća prošle godine nego 2019.

„Da li bismo takav rezultat imali da nismo pomogli privredu, da nismo sa 100 evra pomogli građane? Pa naravno da ne bismo“, kaže Mali.

„Prošle godine sa ekonomskim paketom najveći teret krize je preuzela država, preuzeli smo i da se zadužimo i da nađemo dodatne rezerve u našem budžetu i sa šest milijardi doveli do toga da nam je naplata PDV-a veća nego u 2019. godini, a imali smo i zatvaranje 45 dana i razna ograničenja“, naglasio je Mali.

Kaže i da je idustrijska proizvodnja u Srbiji u decembru 2020. za 4,1 odsto veća nego u decembru 2019. godine.

„Hoćemo da budemo još bolji, da država sada kada ima rezerve drži makroekonomsku stabilnost pod kontrolom, javni dug nam je u odnosu na BDP pod kontrolom, nećemo preći tih 60 odsto nikako“, rekao je Mali.

Novca, kaže, ima, a verovatno ćemo imati suficit u budžetu u januaru.

Ukazao je na to da zbog toga sa optimizmom gledaju i na kraj godine.

„U budžetu imamo 330 milijardi dinara za investicije, grade se auto-putevi, Srbija će biti jedina u Evropi koja će imati šest novih auto-puteva koji se grade, imamo isplatu povećanih plata u javnom sektoru, veće su i penzije, povećana je minimalna cena rada“, rekao je Mali.

Foto: tanjug

Related posts

Venci na Stratištu za stradale Rome, Srbe, Jevreje

Nikoleta Dragaš

Iz Crvenog krsta pozivaju građane da daju krv, povećana potreba za svim krvnim grupama

Vanja Vićentić

Predsednik Aleksandar Vučić 1. januara otvara gasovod Balkanski tok

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija