9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Veličanstven prizor kakav se ne pamti – otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Svečanost je u toku, a očekuje se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji, svečano se otkriva večeras, na Svetog Savu. I pored hladnoće građani su sat vremena ranije počeli se okupljaju ispred spomenika i čekaju početak ceremonije.

Događaju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik. Na Savskom trgu takođe su: ministar Ratko Dmitrović, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. Tu su i predstavnici ministarstava, kao i Vojske Srbije. Početak ceremonije obeležava intoniranje himne i kulturno-umetnički program.

– Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa sto pripadam Srpkoj i delim ovaj veličanstven trenutak. Danas odajemo poštu velikom ujedinitelju Stefanu Nemanji. Srbi su davno naučili da bez države nema slobode, uvek smo se borili. Ovaj spomenik je znak našeg odnosa prema tom, svedočiće napore da se stvori jedna država kao i o umeću državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem – kazao je Dodik tokom obraćanja.

Inače, spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima. Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga. Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje. Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Izvor: pink.rs

Foto: Tanjug

Related posts

SODARA I CENTAR ZBOG HAVARIJE BEZ GREJANJA OD 12 SATI

Nikola Toadjer

PS: Peti oktobar je dan nacionalnog poraza i početak vladavine najgorih

Zorana Stekovic

Za SNS 56,7 odsto glasača, pokazala anketa

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija