17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Pravo vanbračnim partnerima na porodičnu penziju

Prema izmenama Zakona, od decembra 2019. godine pravo na porodičnu penziju imaju i vanbračni partneti, koji dokaz o postojanju vanbračne zajednice izvode u vanparničnim postupku. Iznos porodične penzije se određuje u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, i to za jednog člana 70 posto.

Pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog bez obzira da li je preminuli bio korisnik penzije ili je bio osiguranik. Članovi porodice moraju da ispunjavaju određene uslove kako bi ostvarli pravo na porodičnu penziju, kaže Saša Drčelić, pomoćnik direktora PIO Fonda, filijala u Pančevu.

Iznos porodične penzije se određuje u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrt, objašnjava Saša Drčelić. Supružnik preminulog da bi dobio porodičnu penziju podnosi zahtev u PIO Fondu, a potrebno je da dostavi i izvode iz matične knjige umrlih, venčanih i rođenih, kao i ček penzije, odnosno radnu knjižicu preminulog. Vanbračni partneri  treba da dostave i rešenje suda da je u vanparničnom postupku dokazano postojanje vanbračne zajednice.

Related posts

Pančevo dobilo priznanje Državne revizorske institucije

Nikoleta Dragaš

VUČIĆ I SNS UBEDLJIVO NAJJAČI! Prema najnovijem istraživanju VERUJE IM ČAK 54 ODSTO GRAĐANA SRBIJE!

Nikoleta Dragaš

Upoznajte Brno!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija