17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Zorana Mihajlović pustila u rad postrojenje “Pepo Energy” u Novom Miloševu

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u Novom Miloševu pustila u rad “Pepo Energy” postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije. Ona je tom prilikom rekla da će obnovljivi izvori energije biti jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu. Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, kao i predstavnici ministarstva, odnosno lokalne samouprave.

Od danas Srbija i zvanično ima 29 elektrana na biogas. Poslednja u nizu otvorena je u Novom Miloševu. Reč je o postrojenju koje koristi biomasu kao glavnu sirovinu, a  otvaranje elektrane važna je stvar je jer donosi nova radna mesta, kazala je potredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da je pred resorom koji vodi mnogo posla.

Osim značaja za republiku,  Investicija u Novom Miloševu pospešiće razvoj lokalnih sredina u autonomnoj pokrajini Vojvodine. Fabriku je izgradila kompanija PEPO Enerdži, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh.

Potredsednica Vlade dodala je i to da će 2021. godina biti veoma važna i da je to vreme novih strategija zakona i akcionih planova.

Fabrika u Novom Miloševu, konkretno, kao sirovinu koristiće meso bundeve i žitne ostatke. Biogas nastaje razgradnjom organskih materijala i veoma je moćan izvor energije. U Srbiji se trenutno gradi još 73 ovakva postrojenja.

Reporter: Nikola Bulatović

Snimatelj i montažer: Mirko Todorović

Related posts

Vučić Abotu: Hvala, svi smo sve razumeli!

Mica Milakov

SNS Pančevo čestitao Novu godinu

Mica Milakov

Nova tribina “Spartanaca” protiv narkomanije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija