27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ministar Vulin: Terorizam globalni fenomen, za uspešnu borbu potrebna saradnja i razmena informacija

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je terorizam globalni fenomen sa kojim se možemo boriti samo tako što ćemo Republiku Srbiju staviti na mapu sveta i biti deo globalne borbe protiv ovog zla za čiju uspešnost je značajna saradnja i razmena informacija.

Predstavljajući pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, ministar Vulin je istakao da Ruska Federacija ima bogato iskustvo za poštovanje kada je u pitanju borba protiv terorizma, kao i da naše službe za tim znanjem i iskustvom ne zaostaju.

Ministar je precizirao da Sporazum treba da pruži osnovu daljeg jačanja i unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, na sveobuhvatan način, kroz razmenu informacija o terorističkim grupama, njihovim vođama i članovima, o njihovim finansijskim sredstvima i načinima njihovog finansiranja, kao i razmenu informacija o vrstama oružja, municije i eksplozivnih sredstava koje koriste terorističke grupe.

Prema njegovim rečima, terorizam ne pogađa samo Srbiju ili Rusku Federaciju, ili neku od zemalja sveta pojedinačno, on se može pojaviti bilo gde i bilo kada i često terorističke organizacije svoja zlodela i zločine čine tamo gde se ne očekuje.

„Srbija je zemlja kroz koju se ukrštaju različiti putevi, a na tim putevima mnogi koji ne žele dobro, ne Srbiji, nego čitavom svetu mogu da se nađu i prođu. Zato je veoma važno za naše službe da uvek prikupljaju informacije o ovim licima i organizacijama i da budu spremne da te informacije podele“, rekao je ministar Vulin i objasnio da se informacije mogu razmenjivati po jasno predviđenoj proceduri.

Istakavši dobru saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova  sa gotovo svim službama iz bezbednosnog sektora Ruske Federacije, ministar Vulin je podsetio na veći broj  sporazuma između srpskog i ruskog ministarstva unutrašnjih poslova u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, iregularnih migracija, readmisije, kao i u oblasti vanrednih situacija.

Prema njegovim rečima, posredstvom Interpola srpska policija sa ruskom razmeni na godišnjem nivou oko 400 informacija, a saradnja se odvija i kroz obuke koje doprinose podizanju stepena profesionalne obučenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

„Imamo plodnu i bogatu saradnju i nema razloga da u tome stanemo, kao što nema razloga da ne sarađujemo sa bilo kojom partnerskom službom koja može da pomogne Srbiji da ostane bezbedno i sigurno mesto za život svakog od nas“, zaključio je ministar Vulin, koji je pozvao poslanike da u danu za glasanje podrže predloženi Sporazum.

Related posts

Predsednik Vučić: Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj

Branislava Grčić

Dečji sajam protiv trgovine ljudima u vrtiću “Petar Pan”

Jasmina Petkovic

Vulin:Destabilizacija Srbije cilj velikih sila i u 2022.

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija