17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Novi soj virusa stigao u Srbiju, nema razloga za paniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija u regionu ubedljivo prva, a u Evropi četvrta i da očekuje da sutra budemo treći po broju vakcinisanih građana.

Na samom početku, predsednik Aleksandar Vučić je govorio o vakcinaciji.

– Zabrinut sam i to ne krijem, bio sam i ranije zabrinut kada je krenulo sve ovo oko nabavke vakcina. I danas i juče imali smo besane noći. S ljidima iz Vlade obavio sam važne razgovore, pokušavamo da nabavimo još vakcina, što je teže nego nabaviti nuklearno oružje – kazao je predsednik za TV Prva.

On je prokomentarisao i da zemlje u regionu nemaju vakcine.

– Srbija je u regionu ubedljivo prva, a u Evropi četvrta i očekujemo da sutra budemo treći po broju vakcinisanih građana. U svetu smo deveti, a verujem da možemo da budemo peti ili šesti u naredna dva dana – istakao je predsednik.

– Srbija je u regionu ubedljivo prva, a u Evropi četvrta i očekujemo da sutra budemo treći po broju vakcinisanih građana, jer bi trebalo danas da bude vakcinisano 50.000 ljudi. Trenutno je ispred nas u Evropi samo malena Malta po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika. U svetu smo deveti, a verujem da možemo da budemo peti ili šesti u naredna dva dana – istakao je predsednik.

Da nismo ove vakcine uspeli da uvezemo izgubili bismo hiljade života više i ponosan sam na činjenicu da smo pametnom politikom spasli hiljade života.

Predsednik kaže da se trudio da dođe do kineske vakcine, jer je najbolja. 

– Bio sam besan kada sma pročiotao sve izveštaje o zahtevima. Pojedine zapadne zemlje su naručivale toliko doza kao da su hteli da vakcinišu kučiće i mačiće, hteo sam da plačem jer bi to značilo da za nas ne ostaje ništa – kaže Vučić i ističe da Srbija do sada iz Kovaks programa nije dobila nijednu vakcinu.

– Mi sad moramo da razvijamo svoju infrastrukturu, pokušaćemo da napravimo fabriku za proizvodnju vakcine – najavio je predsednik Vučić.

On kaže da je Srbija zainteresovana za AstraZeneka vakcinu, jer je to dobra vakcina.

Do sada smo obezbedili 1.150.000 vakcina, nijednu iz Kovaks programa. Mi sad moramo da razvijamo svoju infrastrukturu, pokušaćemo da napravimo fabriku za proizvodnju vakcine – najavio je predsednik Vučić.

– Svi koji su primili vakcinu primiće i revakcinu istu onu koju su prvu primili!

Vučić kaže da je problem koliko će vakcina Srbija da nabavi u kratkom periodu, jer je problem to što ih nema.

– Borba je, ali snaći ćemo se da dodatne količine vakcine dođu brzo, ali ne pitajte me kako – rekao je Vučić i dodao da će je dobiti na poklon, kao i da je Srbija Fajzerove vakcine dobila po nižoj ceni.

On kaže da je država uvozila kineske vakcine i to bez posrednika, ali da ne sme da iznosi podatke o ceni.

– Rusku vakcinu smo očekivali 250.000 ali su oni izgubili mnogo vakcina zbog reaktora. Mi smo kod njih prvi na listi prioriteta, a Mađari drugi.

Kada će se vakcinisati

– Razmišljam i sada imam uslove da se vakcinišem. Veliki su redovi za vakcinaciju. Nisam još doneo odluku o danu. Ne znam kada će m ise otac vakcinisati, još se oporavlja, ima više od 80 godina, lekari o tome odlučuju. Majka mi 76 godina, ona bi kinesku, i ja bih primio kinesku, ali razmišljam da sam ipak mlađi i nisam toliko bolestan da budem među prvih 500.000 vakcinisanih – odgovorio je Vučić na pitanje kada će biti vakcinisan.

On ističe da ono što ga sputava da se vakciniše to što ima ugroženijih.

O novom soju korona virusa

Predsednik je saopštio da je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju!

– Užasno sam uplašen. Važno je da smo to otkrili, sa nadom kažemo da možemo to da zaustavimo – kazao je predsednik i dodao da je taj novi soj užasan.

Vučić je otkrio i da je novi soj donela devojka iz Londona koja ima blaže simptome.

Predsednik je najavio i novi paket pomoći.

– U narednih deset dana očekujte novi paket ekonomske pomoći. Srbija je sa padom BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi u 2020. godini. Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minus 16, Hrvatska na minus 10 – izjavio je Vučić.

Kaže da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu. Korona ih brže menja nego Drugi svetski rat i ko će da se snađe i bori za državu na najbolji mogući način, rekao je Vučić.

O izjavi Bakira Izetbegovića 

Odgovarajući na pitanje koliko su izjave, kao što je izjava Bakira Izetbegovića da su Srbi loš narod, opasne, Vučić je rekao da je najlakše uvrediti Izetbegovića, ali da je Srbija u svakom smislu najveća u regionu Zapadnog Balkana.

– Mi smo najveći na Zapadnom Balkanu u svakom smislu – kaže Vučić.

– Kada vodite državu, morate da budete fokusirani i da čuvate mir. Interes Srbije je da se nastavi ovakav razvoj. Da bi se smanjile razlike Srbija će morati da uloži još u Republiku Srpsku. Kada se takve stvari dese, prećutite, a oni govore o sebi – rekao je predsednik.

– Prosečna plata u Srbiji u novembru je bila 518 evra, sa ovim povećanjima idemo na 540 evra, ubedljivo najbolja u regionu. To su realne plate i ne pričam čak ni u dinarima – rekao je Vučić ističući zašto se neke od izjava čuju.

O izborima na KiM

– Očekujem veliki pritisak na Srbiju. Haradinaj očekuje da bude izabran za predsednika tzv. Kosova. I onda će izaći sa idejom o Velikoj Albaniji, i onda će nam tražiti da priznamo Kosovo, i to ne samo oni već i stranci. Predstoji nam teško proleće, leto i jesen. Ali borićemo se.

Foto: tanjug

Related posts

Poslednja rata za porez na imovinu u 2018. godini

Jasmina Petkovic

Mihajlović: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

Zorana Stekovic

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija