24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Besplatnom vakcinom protiv raka grlića materice

Udruženje ginekologa-onkologa Srbije apelovalo je danas povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da se omogući besplatno vakcinisanje protiv humanog papiloma virusa, kao i da se osnaži skrining program.

Oni u saopštenju upozoravaju da Srbija u Evropi zauzima drugo mesto po smrtnosti, a četvrto po oboljevanju od raka grlića materice, kako pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, a uzročnik ovog oboljenja je humani papiloma virus (HPV).

„Svake godine registrujemo oko 1300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za početak programa preporučene imunizacije za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije“, istakao je prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja gineko-onkologa Srbije (UGOS).

On je ukazao da su visokorazvijene zemlje sa dobro organizovanim skrining programom preporučuju HPV vakcinaciju kao standard u sprečavanju raka, iako im rak grlića materice više nije značajan medicinski problem.

Ohrabrujuća je činjenica da se ovo oboljenje može prevenirati na dva načina: primarnom prevencijom putem vakcinacije protiv oboljenja izazvanih HPV i sekundarnom prevencjiom tj. organizovanim skriningom koji predstavlja rano otkrivanje bolesti kod žena putem ginekoloških pregleda, ukazuje se u saopštenju.

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića, lekari apeluju na institucije da vakcina protiv HPV, koja je označena pravilnikom o imunizaciji kao preporučena vakcina, bude o trošku zdravstvenog osiguranja za one koji žele da se vakcinišu.

„Dom zdravlja Novi Sad trenutno je jedina ustanova u Srbiji koja besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV. Za prvih dva meseca od početka programa (polovina decembra 2020.) vakcinisano je 418 devojčica uzrasta od 11 do 17 godina”, kaže dr Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija i Evropsko udruženje ginekologa onkologa ukazuju da bi se uz adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju rak grlića mogao “iskoreniti” kao što je to uradila Australija (prva zemlja koja je za 10 godina uspela da učestalost raka grlića materice smanji na 1.1% na 100.000 žena), naveo je Mandić.

On je istakao da najnoviji rezultati iz skandinavskih zemalja govore o padu incidencije raka grlića materice primenom ovih metoda prevencije.

“Rezultati uspešnosti primene sekundarne i primarne prevencije u zemljama gde se uspešno primenjuju doveli su do pokretanja i angažovanja Svetske zdravstvene organizacije za globalni poziv za “eradikaciju” raka grlića materice, jer imamo alat“, navodi Mandić.

Dobra vest je što je Srbija Nacionalnim programom imunizacije u aprilu 2019. HPV vakcinu stavila na listu preporučenih, ali je ona i dalje o trošku pacijenta. Uvođenje vakcine o trošku zdravstvenog osiguranja zaštitio bi veliki deo populacije od ovog, ali i još četiri vrste raka koje HPV izaziva. Vakcina takođe prevenira i pojavu genitalnih kondiloma za koje je pokazano da je uzročnik takođe HPV, navodi Mandić.

On poručuje daje neophodno i da se podiže svest žena za potrebom za redovnim ginekološkim pregledima.

Related posts

Predsednik Vučić u Banjaluci: Mir i zajednički rad su budućnost

Jelena Obradović

Predsednik Aleksandar Vučić objavio novi spot – PUNA PODRŠKA BEZBEDNOSNIM SNAGAMA REPUBLIKE SRBIJE!

Jasmina Petkovic

Završen 10. Kup nacija u Somboru, Srbija najbolja

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija