7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Sport

Prvo domaće prevenstvo u golbalu

Ovog vikenda u Kikindi održaće se prvo domaće prvenstvo u golbalu pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta  Srbije. Reč je o jednom od najzahtevnijih sportova kojim se bave paraolimpijci, ali i sportu koji je nedovoljno poznat široj javnosti. Golbal je sport namenjen slepim i slabovidim osobama, a mogu da ga igraju i oni sa stoprocentno zdravim vidom.

Nezvanična statistika kaže – Od 20 ljudi jedan ili nijedan čovek će znati da kaže šta je to golbal. Prošle godine oformljena je sekcija golbala u paraolimpijskom komitetu. Komitet je potom uložio značajna sredstva, obezbedio posebne golove, naočare i loptu za golbal. Sve to bilo je uvod u veliki događaj koji je na programu ovog vikenda, a to je prvo zvanično prvenstvo u ovom sportu u Srbiji.

A sad malo o pravilima. Dimenzije terena su poput onog za odbojku. Širina golova je devet metara. Na dve polovine nalaze se po tri igrača koji naizmenično brane i napadaju protivnički gol.

Pobednik je ona ekipa koja postigne više golova u dva poluvremena od po 10 minuta, ili ekipa koja dođe do deset golova prednosti. Pravila su veoma precizno definisana.

Na sutrašnjem prvenstvu učestvovaće ekipe iz Beograda, Čačka i Kragujevca, kao i dve ženske ekipe koje će se takmičiti u revijalnom delu.

Pripremio: Nikola Bulatović

Snimatelj i montažer: Milan Marković

Related posts

Počelo letnje računanje vremena

Zorana Stekovic

U Pančevu 159 pacijenata

Nikoleta Dragaš

U Srbiji 91 slučaj korone

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija