1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Sport

Prvo domaće prevenstvo u golbalu

Ovog vikenda u Kikindi održaće se prvo domaće prvenstvo u golbalu pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta  Srbije. Reč je o jednom od najzahtevnijih sportova kojim se bave paraolimpijci, ali i sportu koji je nedovoljno poznat široj javnosti. Golbal je sport namenjen slepim i slabovidim osobama, a mogu da ga igraju i oni sa stoprocentno zdravim vidom.

Nezvanična statistika kaže – Od 20 ljudi jedan ili nijedan čovek će znati da kaže šta je to golbal. Prošle godine oformljena je sekcija golbala u paraolimpijskom komitetu. Komitet je potom uložio značajna sredstva, obezbedio posebne golove, naočare i loptu za golbal. Sve to bilo je uvod u veliki događaj koji je na programu ovog vikenda, a to je prvo zvanično prvenstvo u ovom sportu u Srbiji.

A sad malo o pravilima. Dimenzije terena su poput onog za odbojku. Širina golova je devet metara. Na dve polovine nalaze se po tri igrača koji naizmenično brane i napadaju protivnički gol.

Pobednik je ona ekipa koja postigne više golova u dva poluvremena od po 10 minuta, ili ekipa koja dođe do deset golova prednosti. Pravila su veoma precizno definisana.

Na sutrašnjem prvenstvu učestvovaće ekipe iz Beograda, Čačka i Kragujevca, kao i dve ženske ekipe koje će se takmičiti u revijalnom delu.

Pripremio: Nikola Bulatović

Snimatelj i montažer: Milan Marković

Related posts

EBRD obezbedila između 700 i 750 miliona evra za Srbiju, podrška za “mini Šengen

Jasmina Petkovic

Povećan broj saobraćajnih nezgoda u Pančevu. Šta je uzrok?

Nikoleta Dragaš

Potpisan ugovor za brzu saobraćajnicu od Iverka do Lajkovca

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija