7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Pančevo

Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

Ove godine povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice Zavod za javno zdravlje Pančevo u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost grada Pančeva je organizovao medijsku prezentaciju. Cilj je skretanje pažnje na značaj ranog otkrivanja ove bolesti.

U periodu od 18. do 24. januara 2021. godine petnaesti put zaredom u našoj zemlji, pod sloganom Bolje sperčiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“ obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže da se ove godine, s obzirom na situaciju sa korona virusom, obeležava malo drugačije i  akcenat se stavlja na podsećanje značaja ranog otkrivanja ove bolesti.

Dijagnostika ranog otkrivanja raka grlića materice je veoma laka i može se obaviti u svakoj ginekološkoj ambulanti. Kada se virus otkrije na vreme, pa čak i kada se otkrije prisustvo malignih ćelija u ranom periodu lečenje je uspešno, rekla je dr Lazić.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. Trebe brinuti o zdravlju onda kada smo zdravi, apel je lekara.

Related posts

Održana liturgija povodom smrti mitropolita na Cetinju

Branislava Grčić

Od četvrtka nova vakcinacija stanovništva, revakcinacija u MZ “Tesla” na četiri punkta

Nikoleta Dragaš

Bačena bomba u garažu u Pančevu?

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija