27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Mali: Krajem godine počinje izgradnja prve linije BG metroa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva.

Mali je, nakon potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije “Power China” i francuskih kompanija “Alstom” i “Ežis Rejl”, rekao da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa. Francuzi će raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove.

Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgadnja depoa na Makiškom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u dužini od 21,3 km, sa 21 stanicom.

Dodao je da će druga linija ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije.

Mali je podsetio da je krajem prošle godine sa francuskom vladom potpisan sporazum o obezbeđivanju 454 milona evra za prvu liniju metroa.

“Danas je veliki dan, sporazum koji sam potpisao sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija je veliki i važan korak”, naveo je Mali i istakao da smo još jedna korak bliže ostvarenju tog višedecenijskog sna.
Dodao je da se vode pregovori i sa institucijama koje treba da obezbede finansijski deo za deo projekta koji će raditi Kinezi.

“Sada se uklapa u mozaik izgradnje beogradskog metroa”, naglasio je Mali.

Podseća da su do sada rađene studije, veliki deo istraživanja, da je usvojen plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu.

Tom prilikom je u Palati Srbija predstavljena mašina, tzv. “krtica” duga 100 metara koja će već ove godine početi da gradi metro.

Mali je dodao da je potrebno 13 meseci da se sklopi, kao i da je ostalo još tri meseca da ta mašina bude završena.

“Hvala predsendiku Vučiću na poverenju da se bavimo ovim projektom i da počnemo da ga sprovodimo krajem godine. Ovo je istorijski projekat za sve nas”, naglasio je Mali.

Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP “Beogradski metro i voz” Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe “Alstom” Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji “Ežis rejl” Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije “Power China” Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj-Falkoni.

Related posts

Volonteri u Jabuci pomažu najstarijim sugrađanima

Jasmina Petkovic

Brnabić na komemoraciji u Jajincima: Srbija je zemlja pobednik, plamen slobode živi večno

Zorana Stekovic

U Opštoj bolnici u Pančevu 137 pacijenata

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija