9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura

Pravoslavni vernici slave Svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja.

Jovan Krstitelj je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Jako je poštovan u hrišćanskom svetu a jedna od najvećih hrišćanskih bazilika, ona u Damasku, je posvećena Jovanu Krstitelju. Hrišćani proslavljaju Jovanove praznike nekoliko puta u godini.

Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, sveštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

On je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnim čovekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu onoga koga je prorokovao.

Naši preci su verovali da se baš na dan Svetog Jovana dešavaju razna čuda uz pomoć ovog svetitelja, pa otud potiče mnoštvo narodnih običaja vezanih upravo za ovaj dan. Na Jovanjdan vernici, po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, niti sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Svetog Jovana bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo često daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji – po broju svečara, nalazi se na četvrtom mestu.

Related posts

Predsednik Vučić čestitao Hočevaru Uskrs i svim vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Katarina Popović

IZNENAĐENJE ŽIVOTA, VUČIĆ POZVAO BAKU MILICU: Evo šta joj je predsednik poručio u video pozivu

Katarina Popović

Jedanaesta žrtva korona virusa u Srbiji pacijent iz Kikinde

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija