9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

“Oravski hrad” zamak na steni

Jedna od najvećih turističkih atrakcija na severu Slovačke je dvorac Oravski hrad , sagrađen kao „orlovo gnezdo“ na steni. Nalazi se na nadmorskoj visini od 112 metara iznad reke Orava. Zamak poseduje 155 prostorija  i 754 stepenika. U svojim zidinama skriva lepotu, istoriju, zanimljivost i misteriju.

“Oravski hrad”  pripada medju najznačanije i najlepše zamke Slovačke. To je zamak koji u sebi skriva hiljadu priča i dosta tajni I misterija. 1241. godine  zamak je prvobitno izgrađen u romanskom i gotskom stilu, kasnije je obnovljen u renesansni I stil neogotike.

Dvorac je kompleks zgrada koji prati oblik zamkovske stene. 1556. godine dvorac je pao u ruke porodice Turzo koja je izvršila njegovu najobimniju rekonstrukciju. 1611. godine Oravski zamak  je dobio današnji oblik.

Nakon izumiranja porodice Thurzo, imao je nekoliko vlasnika koji nisu mnogo brinuli o njemu. Međutim, najveća katastrofa pogodila je zamak 1800. godine, kada je izgoreo i postao nepotreban za njegove administratore. Opsežni radovi na obnovi dvorca započeti su tek posle Drugog svetskog rata.

Danas dvorac čini izvanredan kompleks donjih, srednjih i gornjih dvoraca sa palatama, utvrđenjima i kulama. Posetioce će zanimati veza tri ulazne kapije sa tunelom ispod kojeg se nalaze podzemni hodnici.

U dvorcu se nalazi muzej Orava sa nekoliko eksponata. U najstarijim delovima gornjeg zamka postavljena je arheološka ekspozicija. Prirodno-naučna postavka smeštena na donjim spratovima u srednjem zamku, a na gornjem spratu srednjeg zamka postoji etnografska postavka. Istorijska postavka sastoji se od kompleksa srednjovekovnih i renesansnih zgrada zamkova i njihove originalne opreme.

Nedavno su sve popularnije noćne ture dvorca u glavnoj turističkoj sezoni obogaćene raznim pozorišnim predstavama i zastrašujućim scenama.

U  zamku je snimljen crno-beli film Drakula koji je nemačka filmska ekipa snimila 1922. Dvorac se pojavio i u drugim bajkama i filmovima kao što su Brada kralja Drozda, Princeza i prosjak i mnoge druge.

 Zanimljivosti i glasine o ovom neobičnom zamku privlače sve više turista.Zaposleni  i posetioci veruju da duhovi, ljudi koji su tamo živeli nekad, progone dvorac. Vremenom su ovim duhovima dodelili identitete. Najpoznatiji „duh“ koji je živeo u zamku bila je Bela dama. Bela dama je bila supruga viteza Donče. Vitez Donč joj je odsekao ruku na Dan Mrtivih- a  Bela dama živela  je samo do cvetne  nedelje. Priča se da je ona ta koja se neprestano šeta po zamku i čeka svoju osvetu.

Pored Bele dame, u zamku je bila i Crna dama, ona je bila  supruga poznatog monarha Jurja Turza. Za ovu damu kažu da živi u zamku  u tzv crnoj kuhinji koja je po njoj i dobila ime. Međutim, kuhinja je, na žalost, nepristupačna za javnost.  O Crnoj dami kruže i priče da i dalje šeće po zamku sa fenjerom u ruci i proverava svoje imanje. Jedan od zaposlenih je tvrdio da je crnu Damu video na zamku.

Još jedno ukleto mesto smešteno u zamku je srednje dvorište i bunar Bunar je sredinom 16. veka iskopao František Turzo. Ovo dvorište i bunar su misteriozno mesto. Kada  malo duže stojite kod bunara tiho u dvorištu, možete čuti plač  i jecanje. Teško je proceniti kome pripadaju ovi jecaji. Šta se još dogodilo u zamku za šta šira javnost još uvek ne zna? Postavlja se pitanje  Da li su se u zamku dogodile strašne stvari koje su i dalje skrivene?

Istraživanje američkih lovaca na duhove i svedočenja radnika potvrdilo je ono čega su se mnogi plašili. Postoji nešto zaista paranormalno misteriozno u zamku Orava.

Related posts

ISKRA JE PRVA BEBA U SRBIJI U 2019. GODINI! Vučić je obišao: Devojčica je, a to znači mir i stabilnost!

Mica Milakov

PU PANČEVO: Krivične prijave protiv devet osoba zbog neovlašćenog držanja oružja i droge

Mica Milakov

Najnoviji podaci! Od 30 novih slučajeva korone 21 iz Beograda. Preminula 1 osoba!

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija