25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA PRED SVETIM MOŠTIMA! Vučić: Kada kleknete pred Bogorodicom tada niste najniži, već najviši!

Foto: Informer

Neposredno po dolasku na Hilandar predsednik Aleksandar Vučić je sa igumanom Metodijem obišao saborni Hram Vavedenja Bogorodice, a onda se neko vreme sam molio (što je retka i velika čast) pred čudotvornom ikonom Bogorodice Trojeručice, kao i pred kamenim grobom u kome je počivao Sveti Simeon i iz koga i posle više od osam vekova niče čudotvorna vinova loza

U ovom dodatku ekskluzivno objavljujemo fotografiju na kojoj se vidi kako Vučić pred svetim moštima‚ pravi velikometanije.

Predsednik nam je rekao da se u trenutku kada je klekao pred Trojeručicom, osetio‚ najvišim na svetu!

Aleksandar Vučić pred svetim moštima

– Кada kleknete pred čudotvornom Bogorodicom Trojeručicom, tada niste najniži, već najviši. Bila je velika čast za mene da se pomolim pred tako velikom svetinjom – rekao je Vučić za Informer.

Tokom bdenija koje je na božićno jutro trajalo od dva do devet sati ujutro predsednik je, na molbu i uz blagoslov igumana, pročitao “Očenaš” i “Vjeruju”, što se takođe smatra za veliku počast.

Glavna crkva Hilandara, Hram Vavedenja Bogorodice podignuta je 1293. godine, a njen ktitor je kralj Milutin. Nema preciznih podataka, ali po načinu gradnje i osobenim detaljima, veruje se da je graditelj crkve bio Georgije Marmara iz Soluna.

Кnez Lazar ktitor je spoljašnje priprate koja je naknadno izgrađena i pridodata Milutinovoj crkvi. Zajedno čine Saborni hram u kome svakodnevno, krozsve vekove vekova, pa i u vreme najvećih nacionalnih stradanja i poraza, srpski monasi uznose molitvu Gospodu.

Najveća svetinja u ovoj Crkvi nesumnjivo jeste Čudotvorna Ikona Bogorodice Trojeručice, pred kojom se obavezno “vrši veliko metanije” – vernici pred njom padaju na kolena i povijaju se do poda u znak poštovanja. U manastirskim knjigama zabeleženo je i detaljno opisano mnogo čuda i isceljenja koja su se desila posle usrdnih molitvi pred Trojeručicom.

Bogorodica Trojeručica je izuzetno poštovana u celom pravoslavnom svetu.

Кada je 1993. godine po blagoslovu igumana Ikona brodom odneta do Soluna u litiju, više od dva miliona Grka i drugih vernika iz celog sveta dočekalo ju je u solunskoj luci.

Izvor: Informer

Related posts

Ministar Vulin otvorio vazdušnu streljanu u internatu Vojne gimnazije

Zorana Stekovic

Podsticaji za poljoprivrednike

Nikoleta Dragaš

“Novosadska TV” osuđuje napad na novinarku STB i zahteva reakciju svih medijskih udruženja

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija