29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Armin Lašet novi šef CDU, Vučić čestitao

Foto: Tanjug

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je novog šefa -Armina Lašeta. Od srca Vam češtitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo za Nemačkom i CDU, poručio predsednik Vučić.

U trci za šef CDU-a bili su Lašet, aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, nekadšnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Friridh Merc.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano.

Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa.

Posle 16 godina „vladavine“ Merkelove, „cipele“ u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Formalno će konačan ishod izbora na skupštini CDU biće proglašen do idućeg petka, pošto sada delegati moraju svoje glasove poslati i putem pošte.

Novi šef CDU Lašet rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara.

Retgen je, nakon izbora, obećao podršku i jedinstvo stranke u narednom periodu.

Predsednik Vučić čestitao Lašetu izbor za novog šefa CDU

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić čestitao je danas Arminu Lašetu na izboru za novog predsednika vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Od srca Vam češtitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo za Nemačkom i CDU. Sračan pozdrav!“, naveo je Vučić na Tviteru.

Inače, predsednik Srbije je u odličnim odnosima sa Lašetom, kojeg je posetio pre dve i po godine u Dizeldorfu, kada je premijeru nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija prognozirao da će biti naslednik Angele Merkel.

Već tada je Vučić skrenuo pažnju na značaj Lašeta u nemačkoj politici, nazivajući ga „džokerom“ Merkelove za teške slučajeve, pratiocem njene politike, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.

Odlična saradnja sa vladajućom strankom u Nemačkoj, nastaviće se i sa Lašetom na njenom čelu, kao i između dve države, jer bi on trebalo da bude i kandidat za kancelara „unionista“.

Prilikom susreta u Dizeldorfu 15. maja 2018. godine, Lašet je na Tviter nalogu svog kabineta, na srpskom napisao „dobrodošli gospodine predsendiče“, a zatim i na nemačkom da je primio predsednika Srbije u u sedištu pokrajinske vlade, sa kojim je, nakon upisivanja u Knjigu gostiju, razgovarao o Evropi i ekonomskoj saradnji.

Related posts

Vučić s Taninom: Sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna

Nikoleta Dragaš

Važno: Preporuke lekarske komore, pogledajte!

Mica Milakov

Predsednik Vučić i Dodik o zajedničkim projektima Srbije i RS

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija