9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Armin Lašet novi šef CDU, Vučić čestitao

Foto: Tanjug

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je novog šefa -Armina Lašeta. Od srca Vam češtitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo za Nemačkom i CDU, poručio predsednik Vučić.

U trci za šef CDU-a bili su Lašet, aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, nekadšnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Friridh Merc.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano.

Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa.

Posle 16 godina „vladavine“ Merkelove, „cipele“ u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Formalno će konačan ishod izbora na skupštini CDU biće proglašen do idućeg petka, pošto sada delegati moraju svoje glasove poslati i putem pošte.

Novi šef CDU Lašet rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara.

Retgen je, nakon izbora, obećao podršku i jedinstvo stranke u narednom periodu.

Predsednik Vučić čestitao Lašetu izbor za novog šefa CDU

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić čestitao je danas Arminu Lašetu na izboru za novog predsednika vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Od srca Vam češtitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo za Nemačkom i CDU. Sračan pozdrav!“, naveo je Vučić na Tviteru.

Inače, predsednik Srbije je u odličnim odnosima sa Lašetom, kojeg je posetio pre dve i po godine u Dizeldorfu, kada je premijeru nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija prognozirao da će biti naslednik Angele Merkel.

Već tada je Vučić skrenuo pažnju na značaj Lašeta u nemačkoj politici, nazivajući ga „džokerom“ Merkelove za teške slučajeve, pratiocem njene politike, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.

Odlična saradnja sa vladajućom strankom u Nemačkoj, nastaviće se i sa Lašetom na njenom čelu, kao i između dve države, jer bi on trebalo da bude i kandidat za kancelara „unionista“.

Prilikom susreta u Dizeldorfu 15. maja 2018. godine, Lašet je na Tviter nalogu svog kabineta, na srpskom napisao „dobrodošli gospodine predsendiče“, a zatim i na nemačkom da je primio predsednika Srbije u u sedištu pokrajinske vlade, sa kojim je, nakon upisivanja u Knjigu gostiju, razgovarao o Evropi i ekonomskoj saradnji.

Related posts

Staka Novković u emisiji “Lice nacije”

Mica Milakov

Predsedniku Vučiću neobičan poklon,majica sa porukom “Živeće ovaj narod”

Jasmina Petkovic

SNS : Grad izdvojio 50 miliona za subvencije za zapošljavanje, pojedini programi još otvoreni

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija