20. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Politički profiteri su nam ostavili svoje probleme kao nasleđe: Ministarka se oglasila posle protesta u Beogradu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je povodom današnjih protesta da kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i da je taj problem prisutan decenijama, ali da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa po tom pitanju i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha.

– Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na današnjem protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili, već su nagomilane probleme ostavili u nasleđe ovoj vlasti. Krajnje je vreme da se prestane sa politizacijom problema zagađenja koji je prisutan poslednjih 30 godina, a na čijem rešavanju intenzivno radimo – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj u cilju poboljšanja vazduha. Država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru.

– U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koji će doprineti da se emisija sumpor – dioksida svede na minimum. Pored toga, ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente. Za subvencije za zamenu kućnih ložišta moći će da konkurišu i građani. Nastavićemo i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje, što je važno sa aspekta zaštite životne sredine jer će povećanje upotrebe ekoloških vozila doprineti redukciji zagađenja koje dolazi iz saobraćaja. U planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave – navela je Vujović.

Ministarka je dodala da niko ne može da očekuje da se problem aerozagađenja reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

– Pozitivno je što ljudi imaju visoku svest o neophodnosti zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha. Svako od nas treba da pruži pojedinačni doprinos da budućim generacijama osiguramo bolju i zdraviju životnu sredinu – poručila je Vujović.

Related posts

Vučić i Mičel o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

neca

Predsednik Vučić iz Pariza: Pristojna i moderna Srbija će POBEDITI! Moramo da branimo našu demokratiju i da pokažemo KAKVI SU LAŽOVI!

Jasmina Petkovic

PREDSEDNIK VUČIĆ U EMISIJI HIT TVIT: Šta je to moj brat Andrej uradio, DA LI JE UZEO 500 MILIONA KAO ĐILAS!? SVE ŠTO KAŽU ONI LAŽU!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija