27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Vučić iz Hilandara na Božić poslao snažnu poruku: Ovde sam dobio okrepljenje i dodatnu snagu – nastavljamo borbu za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Badnje veče i Božić proveo je u Hilandaru na Svetoj gori. Ovo je bila prva zvanična predsednička poseta ovom srpskom manastiru u poslednje dve decenije.

Sveta gora je monaška republika sa manastirima iz čitavog pravoslavnog sveta, a jedan od najznačajnijih je srpski Hilandar.

Manastir je osnovao svetogorski monah Grigorije, a obnovili su ga Stefan Nemanja i njegov sin Sava 1198. godine. Dinastija Nemanjića sa posebnom pažnjom brinula je o ovom manastiru.

Foto: TV Pink Printscreen

Hilandar je naročito pomogao kralj Milutin, koji je oko 1320. godine na mestu stare podigao novu Crkvu Vavedenja Bogorodice.

– Sam Hilandar simbolizuje duhovno i nacionalno jedinstvo. Sami osnivači Hilandara simbolizuju nacionalno i duhovno jedinstvo i zato nam je važno da znao našu istoriju i da čuvamo sećanje kao bismo trajali – izjavio je u Hilandaru mnistar bez portfelja Nenad Popović.

Foto: TV Pink Printscreen

U noći između 3. i 4. marta 2004. godine Hilandar je zahvatio veliki požar u kojem su izgoreli konaci, unutrašnje crkve, monaške kelije iz 16. veka… Iako katastrofalan, požar nije uništio svetionik srpske duhovnosti. Njegova obnova traje 17 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Hilandarska biblioteka čuva najvredniju i najstariju zbirku slovenskih rukopisa. Bogatstvo ove riznice govori da su srpski vladari kroz istoriju shvatali da sa Hilandara potiče srpska duhovnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Po dolasku predsednika Srbije na Hilandar njemu je, prema rečima ministra Popovića, ukazana velika čast.

– U trentuku posete bile su istaknute svečane zastave Hilandara, Srbije i Grčke, a to je velika čast. Sa monasima je pričao o interesima Srbije i borbi za srpski narod. Imao je prilike da za vreme svečanog ručka obeduje u trapezi koju je izgradio još Sveti Sava i da se pomoli pred svim glavnim svetinjama ovog manastira. Takođe, mnogo vremena proveo je moleći se ispred ikone Bogorodice Trojeručice – rekao je ministar Popović koji je sa predsednikom zajedno boravio u manastriru.

Foto: TV Pink Printscreen

Znamenitosti manastira Hilandar kao što su bunar Svetog Save i crkva Vavedenja presvete Bogorodice, stare su više od 700 godina i poznati su širom pravoslavnog sveta. Tokom posete Hilandaru Vučić je imao priliku da vidi najveća blaga srpske duhovnosti koja se čuvaju unutar zidina ovog velikog hrama.

Foto: TV Pink Printscreen

– Videli smo bunar Svetog Save a iza nas je sveta loza Simeona Mirotočivog. Kaže se da, kada su mošti Stefana Nemanje prenošene u Studenicu, nikla je ta loza iz njegovog grobnog mesta. Razgovarao sam sa profesorima o tome kako posle ovoliko vekova ovde rodi pet različitih sorta grožđa i listova. Mnogo je čuda u Hilandaru i posebno sam srećan što sam danas imao priliku da budem ovde – rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Srpski monasi na Hilandaru vekovima uzgajaju vinovu lozu u vinogradima Savino polje, a posebna znamenitost je i maslina koju je posadio car Dušan.

Foto: TV Pink Printscreen

– Srbiju čeka teška godina sa mnogo iskušenja i uzvišeno je bilo biti gost Hilandara i manastirske bratije na Božić. Mnogo toga sam naučio i video, ali verujem i da sam dobio okrepljenje i posebnu snagu da se borimo za našu Srbiju – rekao je predsednik. On se zahvalio svima na prijemu i dodao:

Iza mene je maslina koju je po predanju zasadio car Stefan Dušan, a ovo je mesto na kojem se sublimišu nacionalno, državno i duhovno jedinstvo srpskog naroda i to je ono što nam je potrebno da sačuvamo u godini koja je pred nama i da se izborimo za zdravlje ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Najvio je pomoć države u obnavljanju manastira.

– Ubrzaćemo obnovu manastira, i mislim da već za dve godine neće biti kranova i da će sve da bude gotovo. Biće ovo jedan od najlepših i najmoćnijih manastira na svetu – dodao je predsednik Vučić tokm svoje posete Hilandaru.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Kroz svoju istoriju Hilandar je bio svedok svih srpskih stradanja, nesloga, tragedija, ali je bio i taj koji je mirio, budio nadu i predstavljao oslonac, čak i uj vremenima kada nismo imali državu.

Related posts

Poziv na humanost: Obradujte poklonom korisnike Doma za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“

Mica Milakov

Srbija istorijski prijatelj jevrejskog naroda

Branislava Grčić

U Srbiji 83 zaraženih, jedna osoba preminula

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija