24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Selaković: Srbija i Republika Srpska biće neraskidivo vezane, mir je najvažni

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su Srbija i Republika Srpska bile i ostaće neraskidivo vezane u predstojećim godinama, te da očekuje da će intenzivno i predano sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Selaković je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, za Srnu rekao da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda, bez obzira da li je reč o Srbiji ili nekoj od država u okruženju u kojima srpski narod živi. 

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbi, kao najveći narod na zapadnom Balkanu, žele da se razvijaju i svoje uspehe dele sa svima u regionu, koji, kako je objasnio, najzad mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog područja i postati zona održivog i predvidivog razvoja. 

“Srpski narod ima svoje legitimne nacionalne interese, ali najviši interes, koji Srbe povezuje gde god da oni žive, jeste mir, stabilnost i razvoj, kako bismo što efikasnije nadoknadili godine potrošene u nazadovanju i stagnaciji i uhvatili priključak sa najbogatijim i najnaprednijim evropskim društvima”, rekao je Selaković

Prema njegovim rečima, niko ne treba da se plaši srpskog uspeha, jer i ova generacija želi da, upravo onako kako su to činili i preci, uspeh ostvaruje na dobrobit čitavog regiona i svih u okruženju. 

“Nadamo se da ce i druga dva konstitutivna naroda u BiH biti spremna da sarađuju sa Srbijom i čitavim srpskim narodom na ostvarenju tog cilja, jer Srbija kao centar stabilnosti regiona ima iskrene želje da njeni ekonomski i društveni uspesi budu na korist svim narodima u regionu”, rekao je Selaković. 

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država. 

“Ali, Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih”, poručio je Selaković. 

Čestitajuci praznik građanima Republike Srpske, Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine. 

“Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije”, istakao je Selaković. 

Related posts

Izgubljenost u virtuelnom svetu – bolest modernog doba

Nikoleta Dragaš

NIS značajno unapredio finansijske rezultate, neto dobit 1,5 milijardi dinara

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić: Hvala svima u srpskom timu

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija