17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Đerlek: Srbija će imati 3 vakcine za imunizaciju stanovništva

Foto : Tanjug – Rade Preli

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je jutros da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

“Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU”, podsetio je Đerlek.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju. 

“Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno”, rekao je Đerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V. 

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje korona virusom. 

“Bićemo bezbedni što pre završimo s imunizacijom. Imamo operativni plan u tri faze. U prvoj fazi planiramo vakcinaciju oko 1,4 miliona naših gradana, a planiramo da vakcinišemo ukupno oko 3,4 miliona naših sugradana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da se oslobodimo korona virusa. U nerednim imesecima planiramo da ubrzavamo imunizaciju, tempom kojim nam vakcine budu stizale u Srbiju”, rekao je Đerlek i podsetio da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz Kovid sistema. 

“Imamo porast smrtnosti i medu ne-kovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i ne-kovid pacijenti kojima je potrebna lekarska pomoć imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je državni sekretar.

Related posts

Ljudi budite odgovorni: Nepoštovanje samoizolacije u Kovinu i S. Palanci

Mica Milakov

Predsednik Vučić predao Zaevu vakcine koje Srbija donira Severnoj Makedoniji

Zorana Stekovic

Pokrajinski školski kalendari usaglašeni sa republičkim

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija