27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo

NIS će nastaviti sa ulaganjem u Rafineriju nafte Pančevo

Naftna industrija Srbije će nastaviti sa ulaganjima u Rafineruiju nafte Pančevo, a sledeća investicija je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

“To će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, ujključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama”, rekao je Tjurdenjev za RTS.

Podsetio je da je izgradnja pogona Duboke prerade nafte omogućila NIS-u da dobije veće količine najkvalitetnijih goriva po evropskim standardima koji imaju najveću vrednost na tržištu.

“Kompleks Duboke prerade ima i ekološke benefite. Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo u Pančevu, već i cele naše zemlje”, naglasio je generalni direktor NIS – a.

Tjurdenjev nije mogo da kaže da li će biti poskupljenja goriva tokom godine.

“Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od odgormnog broja faktora. Mi na primer uvozimo dve trećine nafte koju preradimo. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskom tržištu. Ipak, povećanjem efikasnosti rada i samnjenjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost cena domaćeg tržišta”, rekao je Tjurdenjev.

Related posts

Tradicija: Festival ruske salate okupio prijatelje

Nikoleta Dragaš

Železničar poražen na domaćem terenu

Jasmina Petkovic

Borković napustio TCR Evropa šampionat

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija