8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Dok sam predsednik nećemo priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je stavio do znanja da, dok je on predsednik, do izbora 2022. godine, neće biti priznavanja Kosova i da taj stav neće menjati.

“Ne znam šta bi moralo da se desi, pa da se to promeni. Mi smo dali sve od sebe. Vodili smo pametnu politiku, sačuvali smo Srbiju od sukoba, ne junačeći se sačuvali živote onih koji žele da ostanu na KiM. Ulagali smo u njihov opstanak, ne ugrožavajući mir. Znam hiljade ljudi koji jedva čekaju neki novi sukob i našli bi bezbroj razloga zarad pravde i pravičnosti zbog čega bi to voleli. A kada bi ih upitali da li bi da se njihov brat ili dete sutra vrati u kovčegu, onda je to drugačije”, rekao je predsednik Vučić.

“Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u sukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Ne zato što smo slabiji, već zato što to nije potrebno. Srbiji je potreban razvoj”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ukazuje da je “teško sa Albancima i razgovarati”.

“Sve što vidite je kampanja na dnevnom nivou protiv Srba, Srbije i njenog predsednika. Srbi bi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, a samo dan posle bi krenuli zahtevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid. I onda vidite da razgovarate sa ljudima koji ne žele da vas ubede da možemo nešto zajednički da radimo”, kazao je Vučić.

Njihovi svi razgovori, istakao je, svode se na “međusobno priznavanje”, a 100 puta sam im rekao da me to ne interesuje.

“Šta Srbija dobija time? Kod njihovog rukovodstva mora da dođe do promene svesti, kao što je potreban pritisak iz EU da se ispuni ono što je potpisano, a zasta je garant upravo EU”, ocenio je Vučić i dodao da dok se to ne ispuni, ne veruje da će bilo ko imati veliko poverenje u verodostojnost razgovora, u ozbiljnost, odgovornost i moguću isporuku bilo kakvih ozbiljnijih rezultata.

Na pitanje da li strahuje od ojačanja osovine Berlin – Vašington posle pobede Džoa Bajdena i da li će oni biti na liniji: ili priznavanje Kosova ili ništa od EU, predsednik je rekao:

“To je njihova linija bila i ranije i nemam sumnju da će sada biti izraženija. Opet, moram da kažem da sam imao veoma dobar razgovor sa predsednikom (Francuske Emanuelom) Makronom i fer razgovor sa kancelarkom (Angelom) Merkel. Pred nama nisu laki danu, ali to neće biti prvi put”.

Vučić podseća da u prethodnih osam godina nismo imali pogrom, ni progon našeg naroda nigde.

“Sa druge strane, Kosovo je pre toga bilo stavljeno ad akta, posebno posle presude Međunarodnog suda pravde, a posle toga su postavljeni granični prelazi na Jarinju i Brnjaku. Onda je neko uspeo celu priču da vrati na međunarodnu scenu. Da li je izdajnik onaj za čije vreme 90 zemalja prizna nezavisnost Kosova ili onaj za čije vreme 18 zemalja povuče priznanje? Gde su to plate uvećane za gotovo 60 odsto? Kada je Srbija imala isti kurs prema evru osam godina? Kada smo izgradili više auto-puteva, pruga…Srbija se mnogo promenila. Nemci kažu: semafor pokazuje sve rezultate”, naglasio je Vučić.

Related posts

VUČIĆ NA KONFERENCIJI “Gradimo mostove – pričamo o Evropi”: Istrajaćemo na našem evropskom putu, mi Evropu i danas priželjkujemo!

Nikoleta Dragaš

Đoković ubedljiv protiv Delijena na startu OI

Jelena Obradović

Preminuo Zoran Madževski

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija