18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Vučić za Božić ide na Hilandar

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru. To će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije.

Prema informacijama, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi. Takođe, planirano je da bude prisutan i na božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

Predviđen je i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će ga upoznati sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine. Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhanđela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Predsednik je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju. Takođe, saznaje se i da šef države nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Related posts

Danas počinje gradski i međumesni saobraćaj

Nikoleta Dragaš

OFK “Vršac” najbolji sportski kolektiv u Vršcu

Mica Milakov

U Srbiji 1.578 novozaraženih koronom, preminula 21 osoba

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija