24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Bez čekanja za testiranje na korona virus

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo od početka pandemije kovida 19 radi se testiranje. Direktorka zavoda za Javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić ističe da trenutno imamo dvocifren broj pozitivnih osoba novotkrivenih na teritorji okruga Južnog Banata što je veliki uspeh i znači da epidemija ipak jenjava.

Tokom praznika za Novu godinu broj osoba koji je obavilo testiranje na kovid 19 u pančevačkom zavodu bio je smanjen. Međutim, početkom ove godine veći broj sugrađana testirao se u Zavodu za javno zdravlje.

„Mi smo na sreću sišli na dvocifren broj pozitivnih osoba novotkrivenih na teritorji našeg okruga što je veliki uspeh i znači da epidemija ipak jenjava. To znači da smo se proteklih 15 dana pridržavali propisanih mera. Moja je želja da tako ostane u narednom periodu i ovaj broj spustimo na najniži nivo. Broj testiranih jeste bio manji, a i broj novotkrivenih takođe. Sa početkom godine broj osoba koji se testiraju iz drugih razloga se povećava. Raste broj osoba koje se testiraju na lični zahtev to su zdrave osobe i mi se nadamo da neće biti povećanja broja pozitivnih osoba“ kaze dr Lazić.

U Zavodu za javno zdravlje nešto posle pojave virusa kovida 19 tokom prošle godine  počelo je testiranje u mikrobiološkoj laboratoriji. To je žiteljima Južnobanatskog okruga omogućilo da bez gužvi i čekanja obave testiranje.

„Prvo se radi PCR test koji je zlatni standard i koji se pokazao kao najefikasniji , radi se i antigensko testiranje i serološko testiranje. Najveći broj osoba koje se testiraju na lični zahtev rade PCR test, ali za neka putovanja je dovoljan antigenski test koji je dovoljan koji mi radimo u zavodu“, navodi dr Ljiljana Lazić, direktorka zavoda za Javno zdravlje Pančevo.

Testiranje  na kovid 19  radi se u Očnoj bolnici u delu gde je smeštena laboratorija Zavoda za javno zdravlje svakog radnog dana u periodu od 12 do 14 sati.  

Related posts

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa profesorom Radanovićem

Mica Milakov

Južni Banat: Još 79 osoba obolelo od korona virusa u poslednja 24h

Mica Milakov

“Želja” sutra s “Loznicom”, prenos na RTV Pančevo

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija