28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Verski običaji: Danas su Očevi, deco vežite tate

foto : pixabay

Božić, praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, ukrašen je kod Srba najlepšim verskim običajima. Najavljuje se nizom drugih praznika posvećenih životu, deci i roditeljima. Danas su Očevi.

Nedelja uoči dana rođenja sina božijeg posvećena je Očevima, prazniku koji zaokružuje porodični ciklus započet Detincima pre dve sedmice. Na isti način kao što suvezivali majke, mala i velika deca danas vezuju očeve, prenosi RTS.

Očevi se „dreše“ pripremljenim poklonima, koji mogu biti šaka oraha, slatkiši ili nešto krupnije u zavisnosti od mogućnosti ali i tradicije. Ceo dan se provodi u dobrom raspoloženju i slavlju, uz svečani, obavezno posni ručak. Najveći praznik očeva veoma se poštuje, naročito u seoskim sredinama. Podseća koliki je blagoslov biti otac, i telesni i duhovni. I kolika je obaveza, i pred Bogom i pred ljudima, biti primer svojoj deci.

Ponegde je običaj da se obiđu groblja, i upali sveća preminulim očevima i precima, povezujući sve generacije roditelja i dece unazad, do starozavetnih očeva najstarijih vremena biblijske istorije iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

Related posts

Septembarski repertoar Kulturnog centra u Pančevu

Katarina Popović

Borković i zvanično šampion TCR Istočna Evropa

Jelena Belić

Vaterpolisti Zvezde osvojili Kup Srbije

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija