25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Kolektivni imunitet, ako se vakciniše 1,5 mil stanovnika

Masovna imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika Srbije obezbeđuje kolektivni imunitet koji je dovoljan da se spreče epidemijski talasi korona virusa kakve smo imali, ocenio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je za potpuno suzbijanje virusa korona potreban kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto, odnosno da se vakciniše do tri miliona stanovnika.

”Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši moguci stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor razlicitih vakcina, odredeni su prioritet”, naveo je Kon.

Dodao je da je veliki broj (do 40 odsto) imunitet stekao nakon kontakta s virusom, tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju.

Istakao je da će rezultat masovne imunizacije zavisiti od odziva stanovništva, ali i sposobnosti da se od toga ne pravi tema za podele, već, kako je naveo, tema o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti.

”Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas”, poručio je Kon.

Foto: Screenshot

Related posts

COVID19: U Južnobanatskom okrugu još 62 osobe zaražene korona virusom

Mica Milakov

Stefanu Milenkoviću orden Karađorđeve zvezde

Aleksandra Miloševska

Koncerti KUD “Stanko Paunović” pomereni za april

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija