25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Škodrić: Pregovaramo i sa Amerikancima o Moderninoj vakcini

Posle dopremanja prvih količina Fajzerove vakcine i ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiju, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić kaže da se pregovara sa Amerikancima i o nabavci vakcine Moderna.

Ona je na TV Prva rekla da je Srbija dobila prve količine Fajzerove vakcine, da je ruska vakcina takođe stigla, te podsetila da smo potpisali sporazum sa Fajzerom, Rusijom i Kinom.

“Pregovori se nastavljaju i sa drugima. Pregovaramo i sa Amerikancima vezano za Modernu. Već smo ispunili obećanje i dobili smo među prvim zemljama prve količine, a dobićemo i od više proizvođča, za sada dva. Očekujemo i do ostalih čije su vakcine bezbedne i efikasne”, kaže Škodrić.

Navela je da već početkom 2021. godine dobijamo dodatne količine kako Fajzerove vakcine, tako i iz Rusije, a očekuje se i vakcina iz Kine.

“Nadamo se da će uspešno da se završe i pregovori sa Amerikancima”, rekla je Škodrić.

Kako je navela, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je dobila prve količine vakcina i to od više proizvođača.

“Od samog početka smo pregovorali za više vrsta kovid vakcine i u tome smo uspeli”, naglasila je Škodrić.

Kaže da su pregovori odraz timskog i jedinstveno rada institucija, od predsednika Srbije, preko premijerke, ministra i svih institucija uključenih u nabavku bilo vakcina i svega drugog potrebnog za kovid.

“Imali smo svakodnevne pregovore. Ti pregovori nisu jednostavni, utiče više faktora. Bitan je i finansijski momenat, da imate u svakom momentu mogućnost da platite, nekad je bilo potrebno i avansno plaćanje”, rekla je Škodrić.

Istakla je naše izuzetno dobre i prijateljske odnose sa svim državama sa kojima smo pregovorali.

Ona je, međutim, navela da smo, bez ozbira na pojavu vakcina, svesni da neće sve ođednom da se završi.

“Ovo je izazov koji nije doživela savremena medicina u poslednjih 100 godina. Ceo svet se suoči sa tim izazovom, tako i mi. Pojava vakcine ukazuje na to da se nazire kraj, ali niko ne očekuje da se to desi ođednom”, rekla je Škodrić.

Ona kaže da ima dovoljno i lekova i opreme i aprata, i da su svi potrebni lekovi obezbeđeni za 2021. godinu, da su sprovedeni tenderi.

“Takođe, inovativne terapije nijednog momenta nisu stale, isto važi i za retke bolesti. Za inovativne terepije već su odvojene dodatne 3,5 milijare dinara”, kaže Škodrić.

Naglasila je da ima i lekova i opreme ne samo za kovid, nego za sve ostale zdravstvene potrebe.

Izvor: Tanjug

Related posts

Ispitivanje ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić sa Linde o saradnji sa OEBS, EU putu Srbije, reformama

Alba Jovanović

Srbija će biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija