25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Đubrenje voćarskih zasada ključno za dobar prinos

Iskusni voćari znaju da je za optimalne prinose i kvalitetno voće neophodno đubrenje zasada. Đubrenje se vrši u nekoliko navrata u toku godine, a postoje i različite vrste ove agrotehničke mere. S obzirom da je ovo kompleksan proces, koji zahteva veliko poznavanje materije, manje iskusni voćari treba da se posavetuju sa stručnjacima.

Đubrenje voćarskih zasada vrlo je bitna agrotehnička mera, kaže Vladimir Čolović iz Instituta “Tamiš”. On dodaje da je pre samog đubrenja, važno uraditi analizu fizičkih i hemijskih osobina zemljišta. Nakon toga, a pre sadnje, sledi tzv. meliorativno đubrenje.

Čolović kaže da, iako je meliorativno đubrenje najvažnije, ono nije i jedino. On dodaje da iznova, prateći hemijske analize pravimo i plan đubrenja koje se vrši u više navrata.

Sa vegetacijom, kaže Čolović, treba obaviti prihranu azotnim đubrivima. Važno je, bar kod većine voćnih vrsta, to završiti do kraja juna. On dodaje da je bitno uvesti i prehranu preko lista. Ukoliko nemate velikog voćarskog iskustva, važno je da se posavetujete sa stručnjacima oko đubrenja, jer će ono povećati šanse za dobar prinos.

Related posts

Pančevačka bolnica nabavila novi aparat za anesteziju

Jelena Obradović

Ko je Ozren Lazić? Identifikujemo članove “Crne kuće”.

Zorana Stekovic

Opet više od 2.000 novih slučajeva kovida 19 u Srbiji

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija