28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo

Zimska rezidba voća obavezna kod svih vrsta pre cvetanja

Zimska rezidba voća radi se svake godine i obavezna je kod svih voćnih vrsta. Može se obavljati od novembra meseca, a najvažnije je da se sa njom završi do početka vegetacije.

Rezidba voća jedna je od najvažnijih pomotehničkih mera, koju voćari ne smeju da preskoče, kaže Vladimir Čolović iz Instituta “Tamiš”. On dodaje da ukoliko rezidba izostane, dolazi do problema koji mogu da se jave iduće godine, a možda i naredne.

Čolović ističe da voće mora da se orezuje svake godine i da je velika zabluda da se orezuju samo pojedine vrste. On kaže da svaka voćna vrsta zahteva ovaj proces, a da kod samog postupka treba ispoštovati neka pravila.

Preporuka je da se rezidba, ukoliko je moguće, vremenski pomeri, kaže Čolović. Razlog je taj što se pred samo kretanje vegetacije lakše uočava da li je neka grana izmrzla ili oštećena i bolje se primećuju rodni pupoljci. Ovo će posebno značiti voćarima amaterima kako bi se opredelili za to šta će ostaviti nakon rezidbe u svom voćnjaku.

Related posts

Gradski odbor SNS čestitao Novu godinu

Mica Milakov

Sređuje se put prema Planinarskom domu u Vršcu

Nikola Toadjer

Vatrogasci obeležili svoj dan i slavu

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija