26. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Tri cilja za sledeću godinu – očuvanje mira, pobeda nad koronom i veće plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava Novogodišnju konferenciju za medije, na kojoj će sumirati 2020. godinu i predstaviti planove za narednu.

Vučić konferenciju za novinare održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

– Uprkos teškim međunarodim i regionalnim prilikama sačuvamo mir u poptunosti, stabilnost u našoj zemlji nije jednostavno. Siguran sam da zajedničkim radom svi zajedno možemo da ostvarimo dobre rezultate i da obezbednimo sigurnost – rekao je Vučić na početku konferencije.

Kaže da je drugi najvažniji cilj zdravlje građana i broba sa koronom, a kao treći cilj, kaže Vučić, je dalje poboljšanje životnog standrada građana Srbije.

-To su tri cilja o kojima želim da govorim. Od vazduha do boljih putave i pruga, kao i ulaganje u energetku efiksasnost, kao i jačanje vojske. Planovi su ambiciozni – kazao je Vučić.

– Stopa rasta je 6 odsto, da to ostane, je naš cilj. Sve zajdno ne sme da pređe 60 odsto BDP-a. Ne želimo da našoj deci ostavimo dugove i opterećenja za koje nisu krivi. Želimo da idmo napred – rekao je Vučić, kaže da je cilj da deficit bude do tri odsto a očekuju se i novi aranžmani sa MMF-om.

Kaže da pred kraj sledeće godine može se stići do investicionog kreditnog rejtinga. Kaže da je cilj da plate dostignu nivo od 560 do 570 evra, a u Beogradu bi iznosila do 700 evra.

Najavio je povećanje plata u javnom i zdravstvenom sektoru. Kaže da će Mnistarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja morati da radi na razvoju preduzentičkog duha. – Verujem da će to biti od velikog zančaja za dalji razvoj privatnog i preduzetničog sektora. Što se plata tiče, oni su povećani do 30 odsto. Od prvog januara povećanje za 5 odsto. Imali su pomoc od 10.000 dinara – rekao je Vučić.

– Za penzije je cilj da 270 evra budu do kraja nove godine. Nadam se da možemo da idemo i preko – kazao je on.

Najavio je izgradnju novih bolnica i kliničkih centara širom Srbije. 

– Završavamo za godinu i po dana kompletan KC Srbije, to je grad u malom – rekao je.

– U januaru ce ljdi koji rade u kovid sestemu biti vakcinisani. TIme smo zaštitni naše bolnice i naš zdravsteni sistem. Do kraja godine očekujemo i nove količine vakcina iz Rusije, ali čekamo odobrenje za njih, Čekamo i vakicne iz durgih zemalja, sa Kinom pre svega – dodao je Vučić.

Kaže da su infrastrukturni radovi jako važni, u planu su četiri auto-puta koji će privući i nove investore.

– Reč je o deonici između Čačka i Požege, to će biti među privma gotovo. Gradimo most na Savi, u toku su radovi između Ljakovca i Valjeva, očekujemo bitnog investitora nakon gotovog puta. Moravski koridor takođe napreduje jako dobro – rekao je Vučić o budućim projektima koji su neki uveliko u realizaciji.

Kaže da se nada da će sledece godine biti gotova pruga Begorad – Novi Sad.

– Reč je o ogormnim stvrima. Ovim razvijamo i turizam – kaže predsednik. Najvio je takođe izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad.

– Izgradnja kanalizaicone mreže je nešto od šta najviše očekujemo. Radimo sa strancima. Veliki broj opština će imati kanalizaciju za prerađivanje otpadnih voda. Kragujevac nam je najveći izazov. Samo u Kragujevcu imamo oko 650 kilometara cevi. To je sve u okrivu plana “Srbija 2025” – rekao je.

Kaže da je cilj i da se radi na dualnom obrazovanju, jer je važno da Srbija ima profesionalan kadar.

– Idemo u skladu sa svetskim trendovima. Moramo da izgradimo mnogo predškolsih objekta, oko 24 vrtića biće izgrađeno samo u Beogradu u naredne dve godne – dodao je.

Ponudio je spisak investicija koje tek treba da stignu u Srbiju, i naglasio da je on poduži.

– Uveren sam da dolaze nove pormene i zato je važno da imamo i veštačku inteligenciju u sudovima, jedinstven sistem za upravljanje predmertima. Da ulažemo u male ali i velike sportove. Da nastavimo dominiaciju u svetu. Ulagaćemo u rukomet, odbojku i vaterpolo, i u fubdal ako treba – rekao je.

Što se tiče turizma, kaže da je važno da se dosta uradi u podunavlju, kao i Ovčarsko Kablarskoj klisuri, da se srede pozorišta, muzeji, da se završi podno grejanje u Hramu Svetog Save.

– Ono što je važno za nas je da čuvamo mir i slobodu i bezbenost naših građana. Da radimo i da imamo najbolje rezultate – rekao je.

– Sa najvišom stopom rasta smo u Evropi. Ponosan sam što sam predsednik zemlje koja je šampion Evrope. Vidim da se i Angela Merkel raduje našem uspehu, verujem da će nas to dodatno ohrabriti da nastavimo evrposki put, ali da ne okrećemom leđe onima koji su bili tu kada nam je bilo najteže, a tu mislim na Kinu i Rusiju, ali nastalvjamo komnunikaciju i sa SAD jer naša politka je pobednička i politka uspeha – kazao je.

Najavio je izgradnju novih bolnica i kliničkih centara širom Srbije. 

– Završavamo za godinu i po dana kompletan KC Srbije, to je grad u malom – rekao je.

Foto: tanjug

Related posts

Vučić za TV Pink: Stiže novi veliki strani investitor u Srbiju, najverovatnije u okolini Pančeva

Zorana Stekovic

Najveće bogatstvo naše srbije su ovi divni ljudi! Vučić obišao obnovljenu Golubačku tvrđavu!

Katarina Popović

Predsednik Vučić: Ne idem u Brisel da uživam, već da se borim za naš evropski put!

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija