27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije

Borče Veličkovski, o planovima za 2021. godinu makedonske nacionalne manjine i aktivnostima u 2020. godini

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine osvrnuo se na ono što je urađeno u 2020, ali je predočio i planove za 2021. godinu. Kao bitan događaj Veličkovski je izdvojio sastanak sa Gordanom Čomić, ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izborom nove Vlade formirano je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem čelu se našla Gordana Čomić. Jedan od prvih poteza nove ministarke bio je sastanak sa predsednicima svih Nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Jedan od učesnika bio je i Borče Veličkovski, predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine. On je istakao da je sastanak bio radan i konstruktivan i takođe izdvojio ga kao jednu od bitnijih aktivnosti.

Veličkovski je naglasio da će naredna godina za nacionalne manjine biti važna i zbog popisa koji predstoji, a predsednici Nacionalnih saveta su tokom decembra Ministarstvu poslali svoja viđenja i ideje kako da se popis odradi što kvalitetnije. Počeo je i rad na nacrtu novog Zakonu o Nacionalnim savetima kojim će se pokušati da se unaprede neka prava, što je rezultat zajedničkog rada države i Nacionalnih saveta.U tom smislu, Veličkovski je zahvalio resornoj ministarki.

Po rečima Veličkovskog i pored svih problema sa pandemijom u 2020. otvorena su četiri nova odeljenjau Vršcu i u Subotici i to je prioritet koji se neće menjati.

Veličkovski je na kraju istakao da će Nacionalni savet nastaviti da najmlađima obezbeđuje uslove da dobiju informacije o matici, jeziku i istoriji svoje nacionalne zajednice.

Related posts

Dežurni telefoni za informacije u vezi sa korona virusom

Aleksandra Miloševska

NIS ulaže u zdravstvo milion evra

Nikoleta Dragaš

Novi broj Opšte bolnice Vršac

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija